1 av 2
Julia Åström och Moa Järv är elever på Heliås skola. Foto: Fredrica Modin/SR Västernorrland
2 av 2
Anna Svensson är lärare åk 1-7 på skolan. Foto: Fredrica Modin
Sundsvall

Friskola anmäler sig själva

Friskolan Heliås i Njurunda har anmält sig själva till arbetsmiljöverket. Arbetsmiljön är så dålig att skolans rektor och huvudman nu inte ser någon annan utväg.

– Vi hoppas att myndigheten ska titta på lokalerna och komma med krav som vi kan gå vidare med till fastighetsägaren, säger rektorn Anna Karin Olsson.

Arbetsmiljön på Heliås har länge varit ett problem.

– Man får ont i huvudet och det är svårt att koncentrera sig och det blir jättehög ljudvolym, säger Julia Åström från klass 9.

I en av skolans två hus går det en korridor rakt igenom klassrummen. Dessutom ligger toaletterna inne i klassrummen vilket ökar antalet elever som springer mellan rummen. På andra ställen är varken klassrummen eller ventilationen anpassad till antalet elever som vistas i lokalerna.

– Det är olika temperaturer inne från dag till dag, vissa dagar är det så kallt att man nästan får gå med ytterkläderna på, säger eleven Moa Järv.

Men enligt läraren Anna Svensson är det elevernas koncentrationssvårigheten som är det värsta.

– Det är svårt för eleverna att koncentrera sig när det hela tiden är elever som går genom klassrummet, säger hon.

Fredrica Modin
fredrica.modin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista