Sundsvall/Örnsköldsvik

Ökat drickande med risk för våld

Män och kvinnor i Sundsvall och Örnsköldsvik utsätts för våld ungefär lika ofta. Men förövaren är nästan alltid en man.  Ökat berusningsdrickande med risk för våld kräver en ansvarsfull alkohol servering. Det är en av slutsatserna i en pilotstudie som länsstyrelsen gjort om alkohol och våld och där man undersökt polisanmälningar som gäller misshandel.

Män misshandlas på krogen, kvinnor hemma
Studien som är gjord i Sundsvall och Örnsköldsvik visar att män och kvinnor utsätts för våld i ungefär lika stor utsträckning. Förövaren är däremot i de allra flesta fall en man.

Män misshandlas oftare utomhus eller i krogmiljö, medan kvinnor misshandlas i hemmet.

Fler dricker sig berusade ofta
I samma studie visas att alkoholkonsumtionen har ökat under den senaste tioårsperioden i både Sundsvall och Örnsköldsvik.

Ökningen har skett bland både män och kvinnor, men män står för den största ökningen av personer som dricker sig berusade så ofta som en eller flera gånger i veckan.

– Detta är oroväckande eftersom majoriteten av förövarna av misshandel är påverkade av alkohol, säger Lisa Wallin som är projektledare hos länsstyrelsen och den som har utfört studien.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".