Om Vägverket blev bättre på att analysera sin databas, skulle man kunna förhindra framtida olyckor. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Västernorrland

Bättre analys skulle ge säkrare vägar

Trafikolyckor skulle kunna undvikas om Vägverket blev bättre på att analysera sin databas. Det säger Stefan Karlsson, strategisk samhällsplanerare på Vägverket region Mitt.

Nästan alla för polisen och sjukvården kända trafikolyckor registreras i databasen STRADA (Swedish Traffic Accident Data Acquisition). Den informationen skulle kunna sammanställas och analyseras för att användas till att bygga säkrare vägar och hitta olycksdrabbade vägsnitt som kan göras säkrare.

– Jag tror att man skulle kunna undvika olyckor men det är nog en uppgift man måste analysera vidare, säger Stefan Karlsson.

Varför det inte görs fler analyser är enligt Stefan Karlsson mycket enkelt.

– Man känner inte att man har tid att göra det, säger han.

Även Lennart Helsing, som är informationsansvarig för Vägverkets region mitt håller med om att olyckor skulle kunna undvikas.

– Mycket analyser görs redan men det är klart att man skulle hitta några fler saker om man kunde analysera allting, säger han.

Enligt Lennart Helsing finns det en enkel förklaring till att det inte görs fler analyser.

– Att analysera allt material vi har skulle helt enkelt kräva så orimligt stora resurser, säger han.

Fredrica Modin
fredrica.modin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".