1 av 3
-- Det gick inte att genomföra Mantecs förslag som det såg ut, sa sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson vid presskkonferensen idag. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Det behövs ett bättre underlag och djupare analyser för att kunna vara säker på att den nya organisationen inte ska försämra arbetsmiljön för de anställda, säger Karin Westin, t f personalchef på länssjukhuset i Sundsvall. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Man kan inte ta bort 42 vårdplatser på kardiologen och akutvårdsavdelningen innan man vet säkert var och hur de patienterna ska tas om hand istället, säger chefsläkare Lars Berglund. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Färre förlorar sina jobb på sjukhuset

Färre personer sägs upp vid länssjukhuset i Sundsvall. Istället för som tidigare sagts runt 600 så blir det istället runt 500 tjänster som sägs upp. Det framkom vid en presskonferens med sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson idag.

Hur många verkliga personer som i slutändan kommer att beröras av varsel och uppsägningar är ännu svårt att säga. Årsarbeten betyder inte samma sak som antal personer som arbetar på tjänsterna.

Besparingskravet 38 miljoner lägre
Att antalet iallafall minskar beror på att det kommer ytterligare miljoner in till Länssjukhuset.  

Bl a beror det på förändringar i den s k Sverkermodellen som fördelar pengar mellan de tre sjukhusen i länet.

Ytterligare 17 miljoner kommer länssjukhuset till del när den medicinska rehabkliniken i Härnösand finansieras som den länsklinik som den är, säger sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson.

Sammanlagt minskar besparingskravet från 235 miljoner till strax under 200 miljoner. Och det i sin tur för med sig att det nu snarare rör sig om cirka 500 årsarbeten som man ska minska, istället för 600 som tidigare sagts.

Många risker upptäckta
Idag presenterade sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson resultaten av den riskanalys som gjorts vid  Länssjukhuset.

Det finns många problemområden, både vad gäller riskerna för personalen vid en ny och slimmad organisation och vad gäller patientsäkerheten.

– Vi var alla överens om att det måste ske ett omtag, säger Sigbjörn Olofsson.

Otydlig rapport från Mantec
Mantecs rapport har fått mycket kritik under riskanalysarbetet för att vara otydlig. Men trots det kommer sjukhusledningen att fortsätta arbeta tillsammans med Mantec.

– Mantec ingår i det uppdrag vi har fått, säger Sigbjörn Olofsson. Därför kommer Mantec att fortsätta arbeteta med det omtag som nu har påbörjats.

En månad försenat
Hela besparingsarbetet är nu rejält försenat och den nya organisation som skulle ha trätt i kraft den sjätte april är istället planerad till den tredje maj.

Och skulle det bli ytterligare förseningar, ja då tvingas man vänta ända till hösten med att sjösätta den nya organisationen, för det går inte att genomföra under sommarmånaderna, säger Sigbjörn Olofsson.

Och skulle det dröja till hösten så har Sigbjörn Olofsson inte lyckats att fullfölja det uppdrag han fått från  politikerna, nämligen att  den nya organisationen  ska vara igång under vårterminen 2010.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".