Sundsvall

Anställd misstänks för stöld från boende

En anställd vid ett gruppboende inom socialtjänsten i Sundsvalls kommun är misstänkt för förskingring från en vårdtagares konto.

Stölderna från kontot upptäcktes i förra veckan och den anställde erkände direkt vid konfrontation och lämnade omedelbart sin tjänst, enligt socialtjänsten.

Händelsen är polisanmäld av vårdtagarens gode man och det rör sig enligt polisanmälan om kring 60 000 kronor som förskingrats.

– Det här är hemskt tråkigt säger Pia Ellert. Egentligen ska det inte gå att göra så här, men det här var ett av de få undantag där våra rutiner inte riktigt följdes.

Enligt de anvisade rutinerna inom socialtjänsten ska det, i normala fall, finnas ett särskilt konto med en begränsad summa pengar som anställda på boenden kan använda för uttag och som bokförs och redovisas väldigt noga. I en del fall har man av olika skäl fortsatt med gammal praxis och just det här fallet var ett sådant där inget sådant konto fanns. De anställda har då tillgång till samma konto som vårdtagarens gode man och på så vis är det också svårt att ha kontroll över vem som gjort vilka uttag.

Det var också i samband med att gode mannen skulle öppna ett sådant konto som rutinerna föreslår som stölderna upptäcktes i det här fallet.

– Jag visste inte ens att det gick att göra så här, jag tycker att vi jobbat så hårt med att få bra rutiner för att sådant här inte ska kunna hända, men det här blir ytterligare ett hål vi får täta nu, säger Pia Ellert.

Övriga personalen på gruppboendet har tagit väldigt illa vid sig av händelsen, enligt socialtjänsten som har sett till att de anställda fått prata om det som hänt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista