1 av 2
Det är fortsatta problem med tågen. Foto: Sofia Forell/SR Västernorrland
2 av 2
Isbrytaren Bull har fullt upp i Sundsvallsfjärden. Foto: Stig Edfast
Västernorrland

Fortsatta trafikstörningar

Problemen med tågtrafiken fortsätter. En fjärdedel av SJ:s tåg mellan Stockholm och Sundsvall är inställda.

Men det är inte bara tågtrafiken som har problem, Enligt sjöfartsverket är Sundsvall den stad i landet som drabats väst av isbildningen till havs. Just nu ligger 10 fartyg och väntar på att få hjälp att ta sig till och från hamnen i Sundsvall.

Även båttrafiken har problem. Enligt sjöfartsverkets isbrytarledning är Sundsvall den stad i landet som är allra värst drabbad av hårt packad is och is vallar.

– Varje fartyg som ska in till Sundsvall måste assisteras ett och ett, och då blir det en köbildning, säger isbrytarledningens chef Ulf Gullne.

I övriga hamnar i länet flyter båttrafiken på bättre. I Örnsköldsvik behöver fartygen bara assistans av isbrytare ute till havs, där de går i konvojer men själva kan avvika in till hamnarna.

I Sundsvall är det vindarna som har ställt till det. Höga is vallar har byggts upp när den ostliga vinden har drivit in i isen i Sundsvallsbukten. Detta medför problem för industrierna i området. En av dem som drabbas är skogsföretaget SCA.

– Vi har fått störningar av olika slag i hela kedjan från produktionen i skogen tills dess att de färdiga produkterna når ut till kunden, säger Björn Lyngfelt informationschef på SCA.

Ett av problemen vid företaget är att båtarna har svårt att ta sig ut ur Sundsvall vilket blir mycket kostsamt.

– Det handlar om miljonbelopp säger Björn Lyngfelt.

Fredrica Modin
fredrica.modin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista