Sundsvall

Facken reagerar på Mantecs uppdrag - "Vart tar pengarna vägen?"

Det blir omtag i besparingsarbetet för Länssjukhuset. Det berättade sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson vid en presskonferens tidigare i veckan. 

Landstinget betalar konsultfirman Mantec cirka 50 miljoner kronor men resultatet är en otydlig och svårarbetad rapport, enligt facken, som nu reagerar.

Mantecs rapport har fått mycket kritik för att vara otydlig. Rapporten är skriven på norska och hade troligen varit lättare att tolka om den varit skriven på svenska eller engelska, enligt Elisabeth Haraldsson, huvudskyddsombud för SACO. Men den största otydligheten, enligt Haraldsson, är att den inte överensstämmer med verkligheten.

– Det är jättekonstigt, man känner inte igen det här. På vilket sätt har man återkopplat? Jag förstår inte det, säger Elisabeth Haraldsson, huvudskyddsombud för SACO.

Enligt Sjukhusledningen fortsätter arbetet med Mantec.

– Mantec ingår i det uppdrag vi har fått, säger Sigbjörn Olofsson. Därför kommer Mantec att fortsätta arbeteta med det omtag som nu har påbörjats.

Men de fackliga ombuden vill veta vart pengarna går och kommer vända sig till Landstinget för att få svar:

– Jag kommer att vända mig till Landstingets inköpschef Sören Lanner. Hur har upphandlingen kommit till stånd och vad kan man väntas få för de här pengarna?, fortsätter Elisabeth Haraldsson.

Läs tidigare publiceringar:


Therés Ulander
theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".