Eleverna Tobias och Julia ser allt fler elaka kommentarer på internet. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Fler anmäler förtal på internet

Antalet anmälda brott som gäller förtal och förolämpningar har fördubblats i länet under 2000-talet, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Allt fler brott har skett på internet.

- Internetbrotten ökar men det är inte så konstigt då användningen också ökar, säger Maria Näslund, förundersökningsledare på polisen i Örnsköldsvik.

Även eleverna Tobias och Julia på Nolaskolan i Örnsköldsvik har märkt en ökning av bland annat förolämpningar på internet.

- Det har blivit vanligare, säger Tobias.

- Det är när någon medvetet förolämpar någon eller trycka ner någon, säger Julia.

Brott på internet kan vara svåra att utreda. Om ett brott utförts via exempelvis USA-baserade konton går det oftast inte att få ut avsändardatorns IP-nummer

- Vi måste bli bättre på att utreda brott på internet och använda specialister, säger Maria Näslund.

- Man måste tänka på att allt man lägger ut på internet kan hanteras av andra och därför bör man vara försiktig, säger Maria Näslund.

Men vad som egentligen räknas som förtal och förolämpningar kan vara svårt att veta. Ibland anmäls fall där det egentligen handlar om en konflikt mellan två parter.

- Då skriver den ena något ofördelaktigt som andra sedan kan läsa. Alla förtal som kommer in skickar vi till åklagaren som bedömer om det ska utredas vidare, säger Maria Näslund.

Och det finns också gränser mellan vad som kan ses som yttrandefrihet och vad som ska räknas som förtal.

- När det gäller politiker är till exempel gränsen högre. De måste kunna stå ut med mer innan det räknas som förtal, säger Maria Näslund.

 Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista