Västernorrland

Vem vill ta över landstingsskolor?

Vem ska äga och driva naturbruksgymnasierna Nordviksskolan och Skedomsskolan i fortsättningen?

Landstinget vill gärna bli av med huvudmannaskapet och hoppas att Kramfors och Sollefteå kommuner vill ta över.

Men det finns också privata intressen.

Idag kommer frågan om vem som ska driva skolorna upp igen när landstinget träffar Kramfors och Sollefteå kommuner. I flera år har landstinget velat släppa huvudmannaskapet för Nordviksskolan och Skedomsskolan.

Det har också funnits intresse från kommunalt håll att ta över, men hittills har man inte kommit överens om nånting. Dessutom är gymansieorganisationen i de båda ådalskommunerna ännu mera oklar just nu, eftersom det gemensamma gymnasieförbundet ser ut att läggas ner.

Och som en joker har det nu dykt upp två privatpersoner som vill ta över hela Nordviksskolan från landstinget, med verksamhet och byggnader och allt. De vill driva den som friskola och satsa på ännu fler utbildningsvägar, bland annat turism. Men innan de får nån slags respons på sitt förslag från landstinget vill de inte berätta mer om sin idé.

Marita Skog som är regional utvecklingsdirektör hos landstinget säger att en försäljning av Nordviksskolan till privata intressen inte finns på agendan just nu. Men om kommunerna inte skulle vara intresserade alls av att ta över, då kan det bli nästa steg att diskutera, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista