Pappaindex 2007-2009. Källa: TCO
Västernorrland

Långt kvar till jämställd föräldraledighet

I den takt det gått hittills gått, är det 120 år kvar tills mammor och pappor i Västernorrland delar helt lika på föräldraledigheten, att jämföra med 51 år i landet i stort.

Det kan å andra sidan förklaras med att andelen föräldralediga pappor i länet minskade litegrann jämfört med året innan, från 44,6 procent 2008 till 44,1 procent 2009.

De pappor i länet som är lediga tar ut drygt 22 procent av föräldradagarna.

Det visar fackorganisationen TCOs pappaindex där Västernorrland hamnar på sjätte plats bland alla län i landet och ligger något över rikssnittet. Listan toppas av Västerbotten och i botten hamnar Skåne län.

Bland länets kommuner har de som förra året låg i botten klättrat upp i toppen på listan med störst andel föräldralediga pappor. Örnsköldsvik har klättrat från att ha varit på femte plats till att toppa listan. Ånge ligger tvåa i år från att ha varit sexa 2008 och Sollefteå har klättrat från botten till att i år ligga trea i listan över länets kommuner. Sundsvall och Härnösand har knuffats ner till jumboplatserna i botten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista