1 av 3
Här repeterar StinnarMalin och Björnola Lind inför söndagens föreställningar som bjuder på både strupsång och uråldringa rytmer. Foto: Ulla Öhman
2 av 3
"Hon målar sitt ansikte med fyra grova linjer och pressar in en pinne i munnen som töjer hennes ansikte till ett djurliknande väsen". StinnarMalin repeterar inför söndagens föreställningar. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Nalíkáteq-Lungäterskan. Foto:Egil Denizo Priskon
Härnösand/Västernorrland

Läskiga Lungäterskan på Murberget

En uråldrig Grönländsk myt om den fasansfulla lungäterskan som river ut lungorna på människor hon möter. Det är innehållet i en föreställning som man kan se på Länsmuséet Murberget i Härnösand nu på söndag.

Den fasansfulla Lungäterskan är en uråldrig inuitisk shamanhistoria.

Både läskig och galen
Historien har sina rötter i arktiska myter och är en välkänd skröna på Grönland.

– Den är både läskig och galen, säger StinnarMalin som är äventyrare, berättare och folklivsskildrare och som själv har gjort elva resor runt om på Grönland.

På Murberget ger hon föreställningen tillsammans med sina kollegor Mikael Öberg och Björnola Lind.

Bland renskinn och ljudande stenar
– Rummet är viktigt för föreställningen säger Björnola Lind. Och på länsmuseet Murberget har man  hittat den perfekta platsen som är basutställningen på Länsmuseet som beskriver norrländsk forntid.

Det är Mikael Öberg som har plockat ihop en del av myterna om Lungäterskan till den berättelse som man nu får vara med om på söndag.

– Varför vill hon riva ut lungorna på mig?
– Det är inte alltid man kan begripa vad ett mytiskt väsen har för mål. Hon bara finns. Hon gör så här. Berättelsen är både rolig, spännande och helt vansinnig!

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista