SACO:s huvudskyddsombud, Elisabeth Haraldsson. Foto: Fredrica Modin/SR Västernorrland
Länssjukhuset

Goodwill på minus

Besparingsarbetet på Länssjukhuset borde ha börjat på ett helt annat sätt. Personalen flyr från Länssjukhuset som riskerar förlora all kompetens, och Länssjukhusets goodwill försvinner.

Det menar SACOS och Kommunals huvudskyddsombud, som kritiserar konsultfirman Mantecs rapport som ska ligga till grund för det stora besparingsarbetet på Länssjukhuset.

Underlaget som Mantec har tagit fram som ska ligga till grund för det stora besparingsarbetet på Länssjukhuset, där 235 miljoner kronor ska sparas, har fått kritik från flera håll för att vara för otydlig.

Enligt SACOS huvudskyddsombud Elisabeth Haraldsson så känner man inte igen sig i den beskrivning av sjukhuset som rapporten ger.

Enligt henne är rapporten svår att förstå och skriven på norska, inte på svenska eller engelska som hade varit lättare.

Haraldsson säger också att Landstingsledningen borde lyssna mer till facken som, enligt henne, har en bra uppfattning om sjukhusets verksamhet. 

Facken har själva idéer till kostnadsreduceringar på Länssjukhuset, säger hon, men Landstingsledningen lyssnar inte på deras förslag, enligt henne:

– Vi har ju föreslagit att vi skulle kunna, för landstingsledningen och politikerna, tala om hur man skulle kunna spara och bli mer kostnadseffektiv, utan att få gehör för det, och det känns olyckligt, säger Elisabeth Haraldsson, huvudskyddsombud på SACO.

– Det finns idéer på hur man skulle kunna kostnadsreducera, men vi ges inte möjligheten att lämna de här förslagen, varken till Landstingsledningen eller till någon annan, fortsätter Haraldsson.

– Man har ju anlitat Mantec för ungefär 50 miljoner och tycker väl att de ska presentera någonting för de pengarna antar jag, säger Haraldsson.

Men enligt Elisabeth Haraldsson så måste ledningen tänka om och lyssna på facken för att kunna genomföra besparingar.

– Ja, vi hoppas det, nu har vi en ny ledning i delar av landstingspolitiken och jag förutsätter att de måste göra det om de ska kunna genomföra en på sikt hållbar kostnadsreducering så måste man ha personalen med sig. Vi är experter på våra proffessioner, och vi vet och ser redan idag hur vi skulle kunna göra betydande kostnadsreduceringar, tillexempel via läkemedel, riksregionsjukvård och så, säger Elisabeth Haraldsson.

De verksamhetsförändringar som ska ske på Länssjukhuset till följd av besparingarna, har skapat en stor oro inom personalen, enligt facken.

Anställda undrar om de får vara kvar och behålla sitt arbete, eller om de kommer att sägas upp, och det har, enligt Haraldsson, gjort att flera inom personalen redan börjat söka sig från Länssjukhuset, vilken skadar sjukhusets goodwill enligt henne.

– Risken för kompetensflykt är garanterat stor just nu, och det har vi redan sett, att folk söker sig härifrån, det blir ingen goodwill! Snarare badwill. Och det kommer att kosta oerhört mycket att få tillbaka ryktet som gör oss till en attraktiv arbetsplats, säger Elisabeth Haraldsson.

Om sjukhuspersonal flyr Länssjukhuset så försvinner kompetens från länet, enligt facken. Det bästa vore, enligt dem, att ha börjat besparingsarbetet i en helt annan ände.

– Man skulle initialt löst problemet med kommuner och primärvården innan omstruktureringar, man började i fel ände, säger Anders Sandström, huvudskyddsombud för Kommunal (sektion 6).

Idag (onsdag) åker de fackliga huvudskyddsombuden till Kalmar för att se hur man löst besparingskraven där, information man sedan hoppas kunna presentera för Landstingspolitikerna här hemma.

– Vi åker ner till Kalmar och ska titta hur omstruktureringen skötts där, utan att de har tagit hjälp av en konsultfirma. Erfarenheterna tar vi med och presenterar för landstingspolitikerna, förhoppningsvis, säger Anders Sandström.

Kamlarexempel inget nytt för Landstingsledningen

Att se Kalmars besparing inom vården som ett exempel är ingenting nytt, enligt landstingsdirektör Lars Bohlin. Enligt honom så besökte landstinget Kalmar för två år sedan, innan besparingsarbetet i Västernorrland påbörjades.

– Det är inget nytt alls, vi har tittat på Kalmar för de påminner om oss i  befolkningsmängd, geografiskt utseende och antal sjukhus, säger Landstingsdirektör Lars Bohlin.

Att jämföra sig helt och hållet med Kalmar och hur besparingar inom vården där har gått tillväga, är svårt enligt landstingsdirektör Lars Bohlin, Kalmar hade betydligt längre tid på sig att genomföra besparingsarbetet, jämfört med situationen i Västernorrland.

– Den process som Kalmar har gått igenom för att nå den situation de har, har Kalmar gått igenom på sju år, vi har bara två år på oss, säger Bohlin, det är skillnaden. Det är jättesvårt.

Svarar på Landstingets kritik

Facken själva säger att de har bra idéer för att kunna genomföra kostnadsreduceringar, är det idéer som sjukhusledningen kommer att lyssna på?

– Facken har ju funnits på sjukhuset i alla tider, och i så fall borde de idéerna vara väl kända för sjukhusledningen, säger landstingsdirektör Lars Bohlin.

Hur ser du på det som SACOs huvudskyddsombud Elisabeth Haraldsson säger, att personal söker sig från Länssjukhuset och att sjukhuset förlorar goodwill?

– Jag vet inte om det hon säger är riktigt. Jag har inte hört någonting från personalsidan som pekar på detta. Däremot är det tråkigt att vi måste göra oss av med så mycket personal, därför att det är väldigt mycket kompetens vi går miste om, säger landstingsdirektör Lars Bohlin.


Läs relaterade artiklar:

Therés Ulander
theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista