Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Billigare kondomer?

Publicerat söndag 7 mars 2010 kl 11.21
1 av 2
-- Det spelar ingen roll om man är 16 eller 60. I en ny relation bör man använda kondom, säger Anna-Karin Öberg. Foto: Ulla Öhman
2 av 2
Svenska ungdomar är bland de sämsta i Europa på att använda kondom. Men för att få bästa effekt av gratiskondomer så bör de följas av ett motiverande samtal, säger Anna-Karin Öberg på landstingets folkhälsoavdelning.Foto Ulla Öhman

De fyra norrlandstingen har startat en gemensam webbplats för att få fler ungdomar att använda kondomer. Men vore det inte bra med billigare kondomer för alla för att undvika könssjukdomar och oönskade graviditeter?

På Gratiskondomer.nu kan man både läsa mer om sexuellt överförbara sjukdomar men också svara på frågor och få kondomer hem på posten som belöning.

Ungdomligt, lättläst språk
Webbplatsen började som ett länsprojekt i Västerbotten 2008. Sedan årsskiftet är de tre övriga nordligaste landstingen också med i arbetet med webbplatsen.

Det behövs lättläst information på ungdomligt språk om sexuellt överförbara infektioner och framförallt klamydia, det var tanken bakom hemsidan.

Fått kritik för dålig kondomtillgänglighet
Vad gäller klamydiasmitta så har Västernorrland legat över riksgenomsnittet. Det samma gäller aborter, både bland tonåringar och vuxna kvinnor.

Nyligen fick Landstinget i Västernorrland kritik från Socialstyrelsen för att inte dela ut gratiskondomer på fler ställen. Ungdomsmottagningar är bra men man skulle kunna utnyttja fler träffpunkter t ex gymnasieskolorna, ansåg Socialstyrelsen.

Dyra kondomer
– Vi behöver dela ut mer gratiskondomer till ungdomar, det håller Anna-Karin Öberg  med om. Hon jobbar med frågorna inom landstinget Västernorrland.

– Många ungdomar tycker att kondomer är dyra.

– Men att bara vräka ut gratiskondomer är inte bra. Man bör komplettera utdelningen med ett motiverande samtal för att få full effekt av gratiskondomer, säger hon.

– Det finns säkert många vuxna som också tycker att kondomer är dyra. Borde det inte vara i samhällets intresse att rabattera kondomerna för alla?
– Ja, det kan vara ett alternativ, på samma villkor som man rabatterar p-piller för tjejer.

– Är frågan om billigare kondomer uppe på agendan?
– Kondomtillgängligheten har vi med i den handlingsplan som landstinget håller på att utarbeta just nu, så vi får väl se var vi hamnar i den diskussionen, säger Anna-Karin Öberg.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".