Isbrytarna jobbar för fullt. Foto: Stig Edfast
Västernorrland

Fastfrysta fartyg väntas fått hjälp idag

Först i slutet av idag väntas alla de fartyg som sitter fast utanför Sundsvall ha fått hjälp att ta sig loss.

Som vi berättade tidigare i veckan är havet utanför Sundsvall en av de platser som är mest drabbat av isbildningen till havs.

Tolv fartyg satt i går kväll fast utanför Sundsvall i den värsta isbildningen i Östersjön på 14 år.

Fler inställda turer med passagerar- och fraktfartyg och båtar fast i väntan på hjälp från isbrytare.

Isläget i Östersjön är det värsta på 14 år.

– Vad gäller isutbredning har vi inte sett något liknande sedan 1996, säger Johnny Lindvall, rederichef på Sjöfartsverket, till TT.

Den senaste tidens kyla och hårda nordliga och nordostliga vindar trycker in is mot svenska Östersjökusten. Tolv fartyg låg på onsdagskvällen fast utanför Sundsvall medan isbrytaren Ymer hjälper dem. Först en bit in på torsdagen väntas alla fartyg vara loss.

Utanför Iggesund väntar ett par andra fartyg på Ymer. Och utanför Umeå kämpar Atle och den finländska isbrytaren Fennica.

På tisdagen satt Ånedinlinjens passagerarfärja Birger Jarl fast i Stockholms skärgård. Rederiet har ställt in onsdagens och torsdagens turer med färjan.

– Vi vill kunna skeppa över våra passagerare på ett säkert sätt, säger säkerhetschef Wolfgang Kukol.

Han uppger att passagerarna fick välja på pengarna tillbaka eller boka om.

Tallinks fraktfartyg Sea Wind fastnade även på onsdagen. Fartygets nästa två turer mellan Stockholm och Åbo har ställts in.

– Vi följer läget, säger Luulea Lääne, kommunikationschef på Tallink, till TT.

Onsdagens morgontur med Viking Lines Rosella från Mariehamn till Kapellskär ställdes in. Eftermiddagsturen gick dock som planerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista