En gemensam lista hade varit bättre, tycker JG Christer Andersson (M) från Härnösand Foto: Ulla Öhman
Härnösand/Västernorrland

"Det hade varit bättre med EN lista"

– För länets skull hade det varit bättre med en gemensam lista för moderaterna. Det tycker JG Christer Andersson (M) från Härnösand som är förstanamn på Ångermanlandslistan när moderaterna splittras i två listor inför landstingsvalet.

Så sent som i december hade Moderaterna bestämt sig för en gemensam landstingslista för hela Västernorrland.
Men i spåren av sjukhusbesparingarna så splittras nu listan i två.

Bra med flera listor
Vid ett extamöte häromdagen togs frågan upp igen och med stor majoritet (36 mot 13) röstade man för att göra en Ångermanlandslista och en Medelpadslista.

Magnus Sjödin som är länsordförande för Moderaterna säger att delningen är helt odramatisk:

– Vi har tidigare haft både tre och fyra listor inför landstingsvalet. Det är bra för väljarna att känna igen namnen på listorna.

Ångermanlands toppnamn ville ha en enda lista
JG Christer Andersson (M) från Härnösand som nu toppar Ångermanlandslistan hade helst velat ha en gemensam lista.

– Ärligt talat; jag har alltid trott på en lista. Jag tror att det hade varit bäst för länet.

Sundsvall vinnare med två listor
– Men nu ville Sundsvallsmoderaterna ha separata listor. De känner förmodligen att de har ett otroligt starkt stöd i Medelpad. 

– De kommer förmodligen att få proportionellt fler mandat än vi i Ångermanland kommer att få. Det kan vara olyckligt , men vi måste gilla läget och göra det bästa av det, säger JG Christer Andersson.

Bra för båda landskapen
Magnus Sjödin, moderat länsordförande från Sundsvall,  tror däremot inte att det bara är i Medelpad som Moderaterna vinner på att ha delade listor.

– Jag tror inte så många i Ångermanland väljer en lista där Jacomina Beertema är förstanamn, säger han. Det här är bra för båda landskapen.

Söker inte konfrontation
JG Christer Andersson säger att han inte kommer att söka konfrontation med Sundsvallsmoderaterna.

– Jag vill se ett sammanhållet län och en likvärdig sjukvård för alla i hela länet.

– Vad vill du driva för sjukvårdsfrågor i Ångermanland?
– Vi ska prata ihop oss i Ångermanlandsgruppen men det handlar t ex om  intraprenad på Sollefteå sjukhus och kanske en privatisering av sjukhuset i Härnösand. 

– I Örnsköldsvik vill vi se en utveckling av det som finns kvar och kanske skapa ett ännu större samarbete med Universitetssjukhuset i Umeå.

– Du toppar listan för Ångermanland, men som Härnösandsbo tillhör du Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand. Är det en konstig situation?
– Ja, jag hamnar märkligt till i den här debatten, för det är ju faktiskt Härnösands sjukhus i Sundsvall, även om man försöker avfjärma sig ifrån oss och ta ifrån Härnösandsborna den sjukvård vi har kvar. Så det här är lite komplext för mig!

– Men jag kommer att försöka gilla läget och samla Ångermanlandsgruppen för att gemensamt försöka komma fram till vad vi kan göra av det här. 

– Med två listor till landstinget och olika syn på t ex om Sollefteå sjukhus ska vara kvar ; Hur ska Moderaterna kunna driva en gemensam sjukvårspolitik efter valet?
– Jo, det kommer vi att kunna göra. Och Sollefteå sjukhus kommer att vara kvar!

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista