1 av 2
Tommy Nilsson tränar gymnastik på hästen. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
Den nya handikappliften innebär att fler kan rida.
Örnsköldsvik

Handikapplift ger fler chansen att rida

Alla handikappade som vill kan nu rida i Örnsköldsvik sedan ridklubben fått bidrag för att köpa en ny handikapplift.

Örnsköldsviksortens Ryttarklubb har fått pengar från hockeyproffsens stiftelse Icebreakers och Victoriafonden. Klubben kunde därför köpa liften som kostade runt 70 000 kronor och den har varit efterlängtad.

- Jag har fått sagt nej tidigare till personer som varit för tunga. Nu är det bara roligt när alla kan rida. Vi hissar upp dem och så kan de sätta sig på hästen, säger Pia Höök.

Den nya liften som lyfter upp ryttarna på hästryggen användes för första gången i ridhuset förra veckan. Innan dess har hästarna tränat med liften i ungefär en månad.

- De har fått lyssna på alla ljud som är. Vi har hängt på någon jacka för att få det att se skrämmande ut, men det är så coola hästar och de har fixat det jättebra, säger Pertti Hautala, som jobbar tillsammans med Pia Höök med handikappridningen.

Att det är fler som nu kan rida är väldigt positivt säger Pia Höök. Handikappridning är bra och viktig träning.

- Ryttarna kan röra sig, känna värme, dofter och kan också få bättre självförtroende, säger hon.

Ridningen är också bra för balansen och därför tränar de en hel del gymnastik på hästryggen. Tommy Nilsson är en av ryttarna som från hästryggen sträcker sig framåt för att klappa hästen mellan öronen och bakåt för att klappa den på rumpan.

- Det är roligt, säger han.

Och han är också väldigt nöjd med sin häst.

- Hon är snäll, säger Tommy Nilsson.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista