Amatörskådespelaren Maria Büstedt-Svanholm instrueras i boxningens ädla konst av regissören Björk Jakobsdottir. Foto: Lennart Sundwall
Kramfors

Från frisör till skådespelare

Amatörskådespelaren Maria Büstedt-Svanholm tog permis från sin hårsalong i Ullånger i ett par veckor. Detta för att ta sig an sin stora dröm: skådespelare på heltid. Det handlar om monologen Cellofan. Maria är ensam på scen i 80 minuter.

– Fantastiskt spännande, säger Maria själv om uppgiften som blir hennes i särklass största genom åren.

Maria Büstedt-Svanholm har medverkat i revysammahang sedan 1985. Men säger hon:
– Det här är något helt annat!

54 sidor manus har hon kämpat sig igenom. Tränat mest varje dag och de senaste veckorna har författaren och regissören Björk Jakobsdottir från Island funnits på plats i Ullånger.

– Maria gör ettt fantatiskt jobb, jag är närapå överväldigad säger Jakobsdottir.

Cellofan handlar om en helt vanlig svensk kvinna, Ellen. Publiken får följa henne under en smått kaotisk dag.

– Ellen vill både vara en bra mamma och en bra hustru. Hämta i tid på dagis och så vidare. Men det finns ju ingen tid till allt detta, säger Maria.

Gruppen bakom monologen lovar en humoristisk föreställning som tar sin början i Ullånger. Senare i vår och under höstsäsongen, ska Cellofan turnera runt i resten av länet.

– Klart det känns som en riktig utmaning att ha premiären på sin egen hemmaplan, säger Maria Büstedt-Svanholm. Min publik blir ju människor som jag har som kunder i min hårsalong!

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".