Nu ska det bli lättare att hitta tjejjouren. Foto Ulla Öhman

Tjejjourerna på webben

Nu ska det bli lättare för tjejer som vill komma i kontakt med en tjejjour. Idag lanserades en ny och gemensam webbsida för alla tjejjourer i Sverige. Och på tjejjouren Gaia i Härnösand välkomnar man den nya sidan.

Via den nya webbsidan kan man lätt klicka sig vidare till sin egen ort för att komma i kontakt med sin närmaste tjejjour.

Men man kan också ställa frågor, söka information och chatta.

Lättare hitta via nätet
– Vi vet att tjejer är ute på nätet. Det är lättare för dem att hitta oss via en enda adress, än att börja söka efter olika lokala adresser och telefonnummer, säger Filippa Rörsch som sitter i styrelsen för tjejjouren Gaia i Härnösand.

Gaia har varit i gång i Härnösand i nio år och varit ganska ensamt i Västernorrland.

– Men nu ska det finnas alldeles nystartade tjejjourer i Sundsvall och Kramfors också, säger Filippa Rörsch.

Spelar ingen roll var man bor
Nu när det finns en gemensam webbsida för alla tjejjourer så spelar det inte längre så stor roll var man bor.

– En tjej i Örnsköldsvik eller Sollefteå får gärna kontakta oss på tjejjouren Gaia. Tjejer som tjejer, säger Filippa Rörsch.

Inte bara efter misshandel
Många tror att man bara kan kontakta tjejjouren om man har blivit slagen eller misshandlad på något sätt. Men det stämmer inte, säger Filippa Rörsch:

– Man kan behöva prata om lite av varje och då kan man kontakta tjejjouren.

– Vi har även stödverksamhet av samma typ som kvinnojourerna men sedan har vi även mycket verksamhet som vi kallar förebyggande. T ex är vi mycket ute i skolorna och har tjejsnack.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista