Tillgänglighetskonsult Sven-Åke Sjödin i Ullångers kyrka, Kramfors kommun. Foto:Christer Suneson.
Västernorrland

Dyr handikappanpassning väntar länets församlingar

Det kommer att bli mycket dyrt för länets församlingar när kyrkorna ska handikappanpassas. Enligt ett riksdagsbeslut ska alla offentliga miljöer vara tillgängliga för alla, innan årets slut. Men många församlingar i länet kommer inte hinna i tid. I Ullångers församling har man påbörjat sitt arbete med tillgängligheten.

Vi slår igen de tunga kyrkdörrarna bakom oss och går in i den vackra byggnaden. SR-Västernorrland följer med tillgänglighetskonsulten Sven-Åke Sjödin. Ullångers församling i  Kramfors kommun har själva anlitat konsulten för att undersöka vilka problem som finns i kyrkan för personer med funktionshinder, och listan blev lång.

Trappsteg största hindret
Till exempel för höga trösklar, avsaknad av ledstänger och dålig belysning. Det är också en för brant ramp in till ingången av kyrkan och handikapparkering saknas. Men det största hindret var de två trappstegen upp till koret längst fram i kyrkan. Där blir det stopp för rörelsehindrade att ta sig upp, till exempel, till en kista vid en begravning.

– Här har jag därför föreslagit en hiss som kan lyfta personer de två trappstegen upp till koret, säger Sven-Åke Sjödin. Så jag hoppas att det blir godkänt av antikvarien.

"En utmaning"
Här står alltså intressena mot varandra. Tillgängligheten för de funktionshindrade och den känsliga gamla kyrkomiljön som helst inte bör byggas om.

– Det är en utmaning att försöka få ihop det. Men vi kanske kan kompromissa på båda sidor för att få det att fungera, säger Hjördis Ek antikvarie på länsmuseet i Härnösand.

Men det finns ju en prislapp också. En handikappanpassning av Ullångers kyrka kommer att kosta mellan 100 000 - 150 000 kronor spår Sven-Åke Sjödin. Och problemen i den här kyrkan är inte unika, de finns i stort sett i alla församlingar. Så totalt sett handlar det om mycket pengar.

– Ser man till hela riket handlar det om många miljoner för att åtgärda det här, säger tillgänglighetskonsulten, Sven-Åke Sjödin.

Många kommer inte att hinna
Enligt ett riksdagsbeslut ska alla offentliga miljöer vara tillgängliga för alla innan årets slut. Men få av församlingarna har ens börjat fundera på saken och många kommer antagligen inte hinna i tid.

– Jag har inte hört talas om någon annan församling som påbörjat det här arbetet som man nu gjort i Ullånger, säger Sven-Åke Sjödin.

Så utmaningen är mycket stor att lösa tillgänglighetsproblemen i församlingarna i länet.

– Om jag fick önska något är det att Härnösands stift borde påpeka för församlingarna att problemen måste lösas. Det är den lättaste vägen att gå tycker jag, säger tillgänglighetskonsulten Sven-Åke Sjödin.

Få har kontaktat stiftet
Men det är församlingarna själva som har ansvaret för tillgängligheten i sina byggnader. Det säger Thore Andersson, byggnadsingenjör på Härnösands stift.  

Det stiftet kan bidra med är råd, tips och ett ekonomiskt stöd att söka för de församlingar som vill åtgärda problemen. Men det är få som har hört av sig.

– Under de år jag jobbat är det bara en fem-sex församlingar som hört av sig om sina tillgänglighetsproblem, säger Thore Andersson.

Församlingarna riskerar böter
Innan 2010 års utgång ska alla offentliga lokaler i Sverige vara tillgängliga för alla, oavsett om man är funktionshindrad eller inte. Men med bara nio månader kvar finns det en stor risk att många församlingar inte hinner med sig. Så om kommunen efter årskiftet gör tillsyn, till exempel i en kyrka, kan det bli böter för församlingen.

– Det är inget vidare om man får vite men församlingen får ta det den dagen det kommer och ge sina förklaringar varför man inte åtgärdat problemen, säger Thore Andersson.

Går inte överallt
Men att alla kyrkor ska bli helt tillgängliga för alla är nog inte möjligt i praktiken. För det handlar också om att inte förstöra den värdefulla ursprungliga kyrkomiljön, menar Thore Andersson.

– Nä det är nog inte möjligt att bygga om så det blir 100 procent tillgängligt överallt, till exempel i de medeltida kyrkorna. Men vi måste vara noga med att förklara varför, säger Thore Andersson, byggnadsingenjör på Härnösands stift.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista