Det är på det här området Nordingråföretagarna och kyrkan vill anlägga en bensinmack.
Kramfors

Strid mellan kyrkan och länsstyrelsen

Placeringen av en bensinmack på Nordingråvallen har vållat strid. På ena sidan: tre företagare och kyrkan som vill placera bensinpumparna centralt. I den andra ringhörnan: länssstyrelsen som tycker platsen är illa vald med tanke på fornminneslagen.

Bakgrunden är att den tidigare bensinmacken lades ned för några år sedan. Och den platsen kan inte bli aktuell igen på grund av miljöskäl. Nu finns det konkreta tankar på att tre företagare i Nordingrå bildar ett aktiebolag tillsammans med kyrkan för att få till stånd en ny bensinmack.

– Det är en ren överlevnadsfråga, säger köpman Jens Noren. För oss företagare, för byborna och inte minst bönderna härute.

Man tycks också ha hittat en optimal plats för bensinpumparna. Mitt i samhället. 100 meter ifrån gravplatsen och den gamla kyrkoruinen.

– Platsen är illa vald med tanke på fornminneslagen, säger antikvarie Torbjörn Svahn hos länsstyrelsen. Där finns kyrkoruinen och där finns begravningsområdet. Det är detta vi svarat Kramfors kommun när det gäller en möjlig ändring av detaljplanen.

Kyrkoherde Mats Pelo har svårt att förstå länsstyrelsens ställningstagande:

– Avståndet till kyrkoruinen är tillräckligt i mina ögon. Dessutom har jag svårt att se att det ska finnas fornminnen i backen, det är ju gammal sjöbotten det handlar om.

Kramfors kommun är positiv till byggplatsen. Men Rolf Wickström som är miljö och byggchef, säger att kommunen inte tänker ta strid med länsstyrelsen.

Så vad händer nu? Planerna hos företagarna och kyrkan i Nordingrå var att macken skulle stå klar att användas i sommar.

– Vi har ingen plan B och det innebär väl att det inte bli någon mack i år, säger köpman Jens Noren.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista