1 av 3
Sjukhussängar. Foto Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 3
Christina Karlsson, omsorgsnämndens ordförande i Örnsköldvik. Foto: Anna Ahlström
3 av 3
Primärvården har aldrig behövt mer pengar än nu när sjukhusen ska spara, säger Lennart Moberg, primärvårdsdirektör. Foto: Håkan Nordlöf
Västernorrland

Sjukhusbesparingarna kostar

Neddragningarna och besparingarna på länets sjukhus medför extrakostnader för primärvården och kommunerna. I Örnsköldsvik har det kostat femton miljoner.

Omställningsarbetet på sjukhusen innebär bl a att färre patienter ska komma in till sjukhusen och att dom som blir inlagda sedan skrivs ut tidigare än förut.

Bl a ska akutmottagningarnas besöksanstal minskas kraftigt.

Primärvård och kommuner tar hand om fler
Men även i fortsättningen måste någon ta hand om alla patienterna. Och det blir primärvården och kommunerna som får ta en stor del av ansvaret.

Har kostat 15 miljoner i Örnsköldsvik
I Örnsköldsvik där man var först ut har omställningsarbetet på sjukhuset genererat kostnader för Örnsköldsviks kommun på cirka 9 miljoner per år och för landstinget på 6 miljoner.

Det handlar bl a om den gemensamma VIA-enheten där färdigbehandlade patienter tas om hand i några dygn tills de kan flyttas över till kommunens särskilda boenden.

– Utökad vårdplanering och satsningar på palliativa enheten är andra kostnader som kommunen fått och totalt handlar det om ca 9 miljoner, säger Christina Karlsson (S) som är ordförande i Omsorgsnämnden i Övik.

Mer läkarvård på boenden
Nu ska motsvarande överflyttning av ansvaret för vissa patienter ske från Sollefteå sjukhus och sedan från Sundsvalls sjukhus.

Det är inte säkert att man kommer att göra precis likadant i Medelpad/Härnösand som man har gjort i Örnsköldsvik. Olika länsdelar kan ha helt olika lösningar, enligt Lennart Moberg.

En fundering som finns är om primärvården ska gå in med mer resurser på kommunernas särskilda boenden. Det kan vara ett sätt att minska patientströmmen till sjukhuset.

14 miljoner en bra början
För primärvårdens del har landstingsstyrelsens arbetsutskott föreslagit 14,3 miljoner i extrapengar för att klara ökade kostnader 2010.

– I nuläget är det en väldigt bra början, säger primärvårdsdirektör Lennart Moberg.

Fast om man räknar proportionerligt så skulle en kostnad på sex miljoner i Örnsköldsvik motsvaras av kanske femton miljoner bara i Sundsvall.  Behövs det mer pengar?

– Än finns inget slutgiltigt förslag hur länssjukhuset ska organiseras om så det är för tidigt att säga, menar Lennart Moberg.

Fyra kommuner delar på bördan
– Men man ska också komma i håg att medan det i Örnsköldsvik handlade om ETT sjukhus och EN kommun förutom primärvården, så handlar det för länssjukhusets del om ETT sjukhus och FYRA kommuner som ska dela på ansvaret tillsammans med primärvården, säger Lennart Moberg.

– Det kan ju vara så att även Ånge, Sundsvalls, Timrå och Härnösands  kommuner är beredda att fundera över om de ska göra omprioriteringar av sina pengar, precis som Örnsköldsviks kommun har gjort, hoppas Lennart Moberg.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista