Hägglunds marknadsdirektör Tommy Gustafsson-Rask. Foto: Lennart Sundwall/SR Västernorrland
Örnsköldsvik

Hägglunds hoppas på nya fordonet

Hägglunds i Örnsköldsvik har tagit fram ett nytt stridsfordonskoncept för att kunna ta hem den kommande stora beställningen från det svenska försvaret.

Det handlar totalt om en beställning på närmare fem miljarder kronor.

Borta är det dyra SEP-fordonet som ersatts av en billigare variant kallad Alligator.

– Vårt nya fordon heter Alligator, säger marknadsdirektör Tommy Gustafsson-Rask. Vi har plockat mycket från vårt fordon kallat SEP och till en del handlar det om att få fram ett billigare fordon som passar in i dagens samhälle.

Igår tisdag var sista dagen att lämna in offerter till FFM, försvarets materielverk. Den första rundan som vann av finländska Patria fick göras om efter ett utslag i domstol. Då visade det sig att det finländska fordonet var cirka en miljard billigare jämfört med Hägglunds SEP-fordon.

– Just priset är en fjärdel av det totala underlaget för offerten, säger Tommy Gustafsson-Rask. Därför har vi känt oss mer eller mindre tvingade på att ta fram en variant till SEP.

Det första utkastet gjorde Hägglunds redan 2005. Nu finns det tre klara fordon som rullar för olika tester.

– Alligator fordonet har åtta hjul, SEP har sex, förklarar Gustafsson-Rask. Alligator har bättre lastrutrymme men å andra sidan är det 20 procent mindre att skydda i detta nya fordon.

Mycket är bortplockat från SEP-fordonet för att få ned priset rejält.

– Jag brukar säga att i förra offerten var det en Audi vi offererade, fortsätter Gustafsson-Rask. Den här gången är det en Passat!

Allt för att möta den ekonomi som finns åren framöver i olika länders försvarsanslag.

I tre månader har Hägglunds jobbat med den nya offerten. Tre pärmar fyllda med information, ett 15-tal av företagets anställda har varit inblandade.

Tommy Gustafsson-Rask räknar med att Hägglunds har två-tre konkurrenter gällande denna stora order. Förutom finska Patria också med säkerhet Movag från Schweiz.

Tidigare har det talats om 113 militära fordon till det svenska försvaret till ett pris av c:a 2,5 miljarder kronor. Nu kan det bli tal om så mycket som knappa 5 miljarder.

– I den kommande beställningen finns en option på ytterligare 113 vagnar plus en massa jobb dessutom, förklarar Tommy Gustafsson-Rask.

Hägglunds räknar med att FMV kommer med ett besked i frågan så snabbt som före juni månads utgång.

– De första fordonen ska levereras 2013, avslutar en förhoppningsfull marknadsdirektör på BAE Systems Hägglunds.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista