Västernorrland

Kritik till länets skolor

Skolorna i Sundsvall kritiseras av Skolinspektionen. Kommunens skolor fick ta mot åtta kritikbeslut från myndigheten förra året. Det var mest i länet.

Åtta ärenden slutade förra året med att Skolinspektionen kritiserade skolor i Sundsvalls kommun. Sundsvalls Gymnasium är en av skolorna som blivit anmälda.

– Det är inte klart än, ärendet vandrar just nu sin gång, säger Per Lindstrand rektor på Sundsvalls Gymnasium.

Enligt Skolinspektionen ökade antalet anmälningar om missförhållanden i skolor med 20 procent förra året jämfört med föregående år. En av orsakerna till ökningen tros vara att man nu enkelt kan anmäla skolor på Skolinspektionens och Barn- och elevombudets hemsida.

I rapporten från Skolinspektionen står det att den vanligaste anledningen till att en skola anmäls är att de inte har gett tillräckligt särskilt stöd till de elever som behöver det. Den näst vanligaste orsaken är kränkande behandling.

Per Lindstrand är inte förvånad över att just särskilt stöd är ett område där anmälningarna ökar.

– Budgeten till skolan har minskat och det gör att vi inte kan ha lika många anställda som kan täcka de här bitarna, säger han.

Ulrika Stenberg är kurator på Sundsvalls Gymnasium men hon upplever inte att kränkande behandlig är något stort problem.

– Det förekommer inte så ofta men det händer att elever känner sig kränkta och trakasserade av både andra elever och lärare, säger hon.

Hon uppskattar att ungefär en femtedel av alla samtal hon har med eleverna handlar om kränkningar av olika slag.

– De som drabbas mår jättedåligt, det är fruktansvärt att känna att man är utanför och inte har någon tillhörighet, säger hon.

En av förklaringarna till att skolorna i Sundsvalls kommun har fått mest kritikbeslut är att det finns flest skolor i Sundsvall.

Fredrica Modin
fredrica.modin@sr.se

Antal kritikbeslut

Sundsvall: 8
Örnsköldsvik: 5
Kramfors: 3
Sollefteå: 2
Härnösand: 2
Ånge: 1
Timrå: 0

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista