Mårdhunden togs som pälsdjur till Ryssland men har nu spridit sig. Foto: Scanpix
Västernorrland

Mårdhunden ska stoppas

Nu satsar Naturvårdsverket tillsammans med EU stora pengar på att försöka förhindra spridningen av mårdhund i Sverige. Nästan nio miljoner avsätt för 2010 och förhoppningen är att det ska gå att hindra en spridning in i de mellersta och södra delarna av landet. Och eftersom den redan nått länet behövs en storsatsning nu.

Per Risberg som är biträdande chef på avdelningen för viltförvaltning motiverar satsningen

Mårdhundar hör inte hemma i vår del av världen, den är importerades först till Ryssland från den östra delen av Asien. Mårdhunden är känd som en marodör där den dragit fram och som en plåga för all annan småvilt.

Dessutom visar forskning i Tyskland att den är sjukdomsbärare, den kan såväl sprida rabies som olika parasiter som kan angripa också människan. På kontinenten har man slutat plocka bär i områden där den är talrik.

Om det går att stoppa mårdhunden är det ingen som vet, vi har den redan här i länet trots att mårshundsprojeketet pågått sedan 2008 då den dök upp längre norrut.

Men det är viktigt att stopp för vidare march söderut säger Per Risberg.

Det är lättare att bekämpa den i norr. Längre söderut passar klimatet bättre och det kan bli omöjligt att kontrollera stammens tillväxt

Stig Edfast
stig.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista