Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

"Det här är ännu sämre än tidigare"

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 06.58

Hundra färre årsarbeten än vad som tidigare sagts kommer att vara kvar på länssjukhuset Sundsvall/Härnösand. Det för att det tidigare sparförslaget byggde på felaktiga siffror.

Det stod klart när sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson i går presenterade det omarbetade sparförslaget från Mantec.

– Det var ju inte det här vi ville höra, säger landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S).

– Det här kommer naturligtvis få allvarliga konsekvenser för både patienterna men också för medarbetarna, säger Elisabeth Haraldsson, SACOs huvudskyddsombud på länssjukhuset.

Den största skillnaden med det nya förslaget är, enligt Elisabeth Haraldsson, att 1 100 årsarbeten ska vara kvar i stället för 1 200 som man tidigare sagt. Hon menar att det tidigare sparförslaget innebar väldigt många risker när det gällde både arbetsmiljön och patientsäkerheten. De nya uppgifterna gör inte situationen bättre.

– Ska man ha kvar samma uppdrag som när man var 1 200 kommer arbetsmiljön bli ännu sämre för de anställda, säger hon.

I det nya förslaget blir det 100 fler årsarbeten som får lämna sjukhuset. Totalt blir det enligt Sigbjörn Olofssons redovisning 450 helårsarbeten vilket motsvarar ungefär 500 tjänster. Enligt Elisabeth Haraldsson kommer de tjänsterna att tas från de kliniker som inte har länsuppdrag.

– Vad jag förstår kommer tjänsterna att tas från de andra klinikerna och det kommer naturligtvis få alvarliga konsekvenser för både patienterna men också för medarbetarna, säger hon.

Landstingsrådet socialdemokraten Elisabeth Strömkvist var inte heller helt nöjd med det nya förslaget.

– Det är klart att det är bekymmersamt, det var ju inte det här vi ville höra, säger hon.

Och nu börjar tålamodet tryta för landstingsledningen. Anledningen är att det har varit felaktiga siffror som pressenterats tidigare. Men nu har det gjorts en ordentligare granskning som resulterat i de nya siffrorna.

Hon håller med Elisabeth Haraldsson om att det nya beskedet är ännu tyngre än det förra.

– Så länge man inte kommer i land med det här och blir klara med analyserna så rinner det pengar ur Sundsvalls sjukhus, och det har vi inte råd med, säger Elisabeth Strömkvist.

Fredrica Modin
fredrica.modin@sr.se

Tidigare publicering om det omarbetade sparförslaget:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".