Västernorrland

Antalet konkurser minskar i länet

Det är kreditupplysningsföretaget UC som ser ett trendbrott efter flera års uppgång i antalet konkurser. Över lag minskar antalet konkurser i stort sett hela landet.

– Glädjade men för tidigt att ropa faran över, säger Lisbeth Godin Jonasson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Östersund.

I flera år har antalet konkurser ökat.

Trendbrottet har kommit i år även om statistiken bara omfattar årets första månader. Och det tycks gälla hela landet.

Enligt kreditupplysningsföretaget UC:s minskade antalet konkurser i landet i snitt med 18 procent men i Västernorrland var minskningen 13 procent. Och det handlar alltså om årets två första månader 2009 och 2010.

När det gäller själva antalet konkurser var det i Västernorrland län från 30 till 26.

Företrädare för Svenskt Näringsliv i Jämtlands och Västernorrlands län är försiktigt optimistiska och vill inte dra för stora växlar på de positiva siffrorna.

– Det är svårt att säga att det är en trend eftersom det är så få företag det rör sig om, även om procentsiffrorna blir höga. Vi hoppas naturligtvis att konjunkturen har vänt, säger Lisbeth Godin Jonasson, regionchef i Svenskt Näringsliv i Östersund.

– Jag är försiktigt optimistisk men det vore för tidigt att säga att allt har ordnat sig, säger Malin Sjölander, regionchef Svenskt Näringsliv i Västernorrlands län.

Tommy Johansson
tommy.h.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista