Lars Osterman från svenska livräddningssällskapet varnar för vårisar. Foto: Fredrica Modin
Västernorrland

Varnar för farliga vårisar

Vårisarna i länet kan ställa till stora problem de kommande veckorna. På Svenska livräddningssällskapet vill man uppmana till stor försiktighet och inte låta sig luras av snömassorna på isen.

– Det börjar bli svaga isar och man måste vara försiktig, säger Lars Osterman från Svenska livräddningssällskapet i Västernorrland.

Årets vårisar kan bli förrädiska eftersom snön redan låg på många isar när den riktiga vinterkylan slog till. Det gjorde att snön fungerade som ett isolerande lager och inte gjorde isarna så mycket tjockare trots den stränga vinterkylan.

Men isarna i de inre delarna av länet är enligt Lars Osterman något starkare än de vid kusten. Men oavsett vart man ger sig ut bör man akta sig för isens svaga punkter som är i närheten av grund och vass samt rinnande vatten vid inlopp och utlopp.

Enligt Lars Osterman ska man även akta sig för isar som täcker strömmande vattendrag, och alla havsisar eftersom vindarna där gör att vatten tränger in under isen och äter upp isen underifrån.

Lars Osterman vill även höja ett varningens finger för skoteråkning den närmsta tiden.

– Skoteråkarna har ett väldigt lågt tryck så länge de åker, men när man stannar skotern så ökar trycket och då kan man gå igenom isen, säger han.

Men om man tänkt ge sig ut med skotern bör man enligt Lars Osterman inte öka farten för att snabbare ta sig över den svaga isen.

– Det byggs upp en bullervall framför skotern som gör att trycket mot isen blir ännu större och det kan leda till att isen inte håller, säger han.

Det säkraste sättet att kontrollera att isen är tillräckligt tjock är att borra många hål i den. Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar att det ska vara minst 20-30 centimeter tjock och kraftig is.

Fredrica Modin
fredrica.modin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".