Sundsvall

Kritik mot skolor

Skoldirektören i Sundsvall förvånas över antalet kritikbeslut som Skolinspektionen riktade mot kommunens skolor förra året. Nu ska kommunen se över hanteringen av ärendena.

– Jag viste inte att det rörde sig om så här många fall, säger Tommy Nilsson skoldirektör

Skolorna i Sundsvalls kommun fick förra året 27 kritikärenden från Skolinspektionen riktade mot sig. Åtta av dem ledde till att Skolinspektionen kritiserade skolan. Sundsvalls skoldirektör Tommy Nilsson anser nu att kommunen måste bli bättre på att arbeta med missnöjet på skolorna.

– Just nu är det inga glada siffror men det är en bild som vi måste ta till oss och jobba med, säger han.

Enligt Tommy Nilsson är det kränkning och missnöje kring betygssättningen som ligger till grund för de flesta kritikbesluten i Sundsvalls kommun. Men han förvånas över att åtta fall ledde till kritik förra året eftersom han tycker att det finns en bra kontroll och en bra uppföljning av anmälningsärendena ute på skolorna i kommunen.

Tommy Nilsson försäkrar att kommunen nu tagit till sig kritiken och att barn- och utbildningsnämnden ska titta på Skolinspektionens kritik och analysera den.

– Vi måste hitta konkreta åtgärder så vi till exempel kan säkerställa behovet av särskilt stöd ute på skolorna, säger Tommy Nilsson.

En av anledningarna till antalet kritikärenden är enligt Tommy Nilsson skolans ekonomi.

– Anpassningen av ekonomin, och minskade resurser är en sak vi inte kan bortse ifrån, säger han.

Fredrica Modin
fredrica.modin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista