Rättegång om skottdramat i Sundsvall avslutad

Nu är rättegången efter skottlossningen i centrala Sundsvall i november avslutad. I sin slutplädering yrkade åklagaren på fängelsestraff för alla inblandade och utvisning efter avtjänat straff för den man som inte är svensk medborgare. Samtidigt medgav hon att ingen av de fyra åtalade berättat allt de vet om vad som hänt natten mellan den 15:e och 16:e november förra året.

Fyra män har varit inblandade, en person stod åtalad för skotten, en för att ha hjälpt honom fly därifrån och dom två som skadades i skottlossningen har varit åtalade för att ha misshandlat de två förstnämnda.


Alla fyra nekar till det brott de är åtalade för, och mannen som är åtalad för att ha hjälpt den misstänkte skytten fly, tar på sig skotten själv.


Åklagare Lisa Eriksson menar att hon har stärkt det händelseförlopp hon har målat upp i förundersökningen, men ingen av de fyra advokaterna håller med om det.


Dom skottskadade männen som är åtalade för misshandel menar att skytten och hans medhjälpare har skadat sig själva för att framstå i bättre dager i rättegången.


”Inte bryter man armen på sig själv”, säger den skottmisstänkte mannens advokat om det. Han hävdar vidare att hans klient inte sköt, utan menar att det är hans kompis som gjorde det, precis som kompisen själv säger.


Representanterna för de här två, mannen som står åtalad för skotten och mannen som hävdar att det var han som sköt, menar också att deras klienters utsagor stämmer överens med den tekniska utredningen, med alla vittnesmålen och med varandra, medan utsagorna från dom som skottskadades har flera brister i alla dessa tre aspekter.


Fredagen den 13 februari kommer domen och det enda som är säkert i det här fallet, är att det lär bli en fortsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".