"Håll inte för otroligt att nya landstingsdrivna vårdcentraler startas", säger primärvårds-direktör Lennart Moberg Foto: Håkan Nordlöf
västernorrland

"Landstingets vårdcentraler blir kvar"

Nya privata vårdgivare är på väg att öppna vårdcentraler i Västernorrland i och med att det fria vårdvalet nu är infört. Hittills har det kommit in två ansökningar om att starta vårdcentral i Sundsvallsområdet och två i Härnösand, men fler kan vara på väg.

Trots att flera nya vårdcentraler snart ska kunna öppna så tror Lennart Moberg att ingen av de landstingsdrivna kommer att behöva läggas ner.

Fast där har Jan Sundqvist, landstingets projektledare för vårdvalet en annan bedömning Han tror att det under första året kommer att etablera sig runt fem nya privata vårdcentraler och säger att av erfarenhet från andra håll så kommer minst ett par av de befintliga vårdcentralerna att läggas ner.

Det kan också bli så att konkurrerande vårdcentraler samarbetar. Lennart Moberg berättar att i Härnösand har frågan redan kommit från en av de privata vårdgivarna som vill köpa vissa tjänster av landstinget.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista