1 av 4
Nej, bilden är inte uppochner. Böckerna i Kristina Janssons "Biblioteket" ska hänga så här! Foto: Ulla Öhman
2 av 4
Love Conquers All är namnet på Tamara Malmeström De Lavals konstgestaltning på Saltviksanstalten. Foto Ulla Öhman
3 av 4
Kanske är solen ändå den största konstnären på Saltviksanstalten där den gör mönster av gallerfönster. Foto:Ulla Öhman
4 av 4
Kristina Jansson ställer ut utan namn. Det är verkets namn som är viktigare än mitt säger hon, men medger att det också finns en säkerhetsaspekt när man ställer ut på en högsäkerhetsanstalt som Saltviksanstalten. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Konst som få får se

Idag invigdes två konstverk på nya säkerhetsfängelset Saltviksanstalten i Härnösand. Det är konst för 800 000 kronor som väldigt få personer kommer att få se.

Offentlig konst i dolda och slutna rum.

Konstnärerna Kristina Jansson och Tamara Malmeström De Laval har skapat verken speciellt för Saltviksanstalten.

Tatureringar
Kristina Jansson har gjort sju målningar på kalkstensskivor i en lång korridor som bara används av interner och vakter. Skin Graph heter hennes verk.

Fast materialet är olja på sten så ger bilderna nästan intryck av att vara målningar på hud.

Tatueringar har också varit grundtanken för Kristina Jansson. Tatureringar står bl a för utanförskap och särlingskap men också för kunglig börd!

Nu måste man begå brott för att få se din konst! Det är väl inte så bra?
– Nej, vi har skojat och sagt att man måste begå mord flera gånger om för att komma hit så man får se konstverken.

Men samtidigt så har jag gjort verken speciellt för ett fängelse. De skulle inte fungera i en galleria eller nån annan öppen miljö. Jag har tänkt just på internerna som mottagare av den här konsten.

Vacker och sagoaktig konst för besökarna
Tamara Malmeström De Laval har arbetat med målningar på vägg och ljuslåder på väggarna i en korridor som även används av besökare på anstalten.

– Jag har tänkt på mammorna som besöker sina söner, på fästmöar och fruar som besöker sina män och på barnen som besöker sina pappor. Jag tror att de ofta är nervösa och spända och därför har jag försökt göra konst som är vacker och sagoaktig.

800 000 för två verk
Idag invigdes konsten av Kriminalvården, Specialfastigheter och Statens konstråd.

Totalt kostar de båda beställningsverken till Saltviksanstalten cirka 800 000 kronor, säger Marianne Jonsson som är projektledare från Statens konstråd.

Dessutom finns ytterligare kost nu på plats. Den kommer från andra håll och sådan konst som redan tidigare funnits på gamla Saltviksanstalten.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista