Risken att skadas svårt när man åker moped är ca 180 ggr större jämfört med att åka buss, enligt NTF. Foto Hasse Holmberg/Scanpix
Härnösand/Västernorrland

Ung och odödlig

Om ungdomars mopedåkande och om risker och vad man kan göra för att förebygga olyckor. Det handlar ett seminarium om som pågår hela dagen idag på Murberget i Härnösand.

Det är polisen, vägverket, trafiksäkerhetsorganisationer, kommuner, landsting, trafikutbildare m fl som har samlats för att diskutera hur man ska kunna minska antalet mopedolyckor.

Vill lära av varandra
Det handlar idag inte om att lösa alla problem, säger Tommy Forsberg från Medelpads räddningstjänstförbund som håller i seminariet, utan om att kartlägga problemet och utbyta erfarenheter. 

– Var händer moppeolyckorna, hur går de till och vilken slags skador handlar det om?

Föräldrarna har ansvar
Trimning är ett av problemen vad gäller mopeder. Polisen jobbar mycket med kontroller men vänder sig också mot föräldrarna och trycker på föräldraansvaret.

– I Sundsvall, Timrå besöker polisen också åttondeklassarna på deras skolor och pratar om mopedkörning, trimning och annat, säger Tommy Forsberg.

– I Örnsköldsvik har man inte tagit itu med mopedproblemet så mycket än, säger Erica Moberg som jobbar med mjuka trafiksäkerhetsfrågor på Örnsköldsviks kommun. Men vi har planerat att vi måste ta itu med det nu, för moppeolyckorna ser ut att öka.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".