1 av 2
Foto: Tomas Oneborg /SCANPIX
2 av 2
Britt-Marie Sundström, förskollelärare på Skönsbergs öppna förskola. Foto: Fredrica Modin
Sundsvall

Trångt på enda öppna förskolan

Kramfors, Härnösand och Sundsvall är de enda kommunerna i länet som erbjuder öppen förskola.

I Sundsvall fanns det tidigare fyra stycken men efter årsskiftet lade kommunen ner alla utom den i Skönsberg.

Det har nu resulterat i att allt fler familjer söker sig dit och att verksamheten blivit överbelastad.

Öppna förskolan i Skönsberg i Sundsvall är överbelastad. Sedan kommunen lagt ner alla andra öppna förskolor i kommunen har ungefär 50 nya familjer letat sig till förskolan.

– Det värsta är att de som har störst behov nu drar sig undan, säger förskoleläraren Britt- Marie Sundström.

Som ensam förskollärare på den enda öppna förskolan i Sundsvalls kommun beskriver Britt- Marie Sundström att det nu kommer runt 300 personer till förskolan. Som mest har det den senaste tiden varit runt 50 personer samtidigt i lokalen.

– När det blir så mycket människor i rörelse så blir inte trygghetsfaktorn desamma, säger hon.

Hon tycker inte att verksamheten på något vis har blivit riskfylld men däremot känner hon med de föräldrar som nu inte kommer till förskolan lika ofta på grund av den nya atmosfären.

– Det finns de som har backat undan men som skulle behöva komma hit eftersom deras behov är stora, säger Britt Marie Sundström.

Anledningen till att de allra mest behövande nu inte kommer till förskolan lika ofta är enligt Britt- Marie Sundström att de inte orkar med den intensitet som skapas av alla människor.

– Det är inte bra att de drar sig undan för de behöver den här stunden till att ventilera sina frågor och funderingar, säger hon.

Med lite längre öppettider har man nu gjort det möjligt att ta emot alla familjer som kommer, men enligt Britt- Marie Sundström är behoven mycket större än vad den öppna förskolan i Skönsberg kan bistå med.

– Jag tycker att det är så tragiskt att man inte har någon annan att få gå till, för alla är inte välrustade med stöd i sin föräldraroll och det är de personerna som har blivit de stora förlorarna i och med neddragningarna, säger hon.

Fredrica Modin
fredrica.modin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista