Västernorrland

Grundvattnet kartläggs för bättre kontroll

Vi har fint grundvatten i länet.

Det visar en utvärdering av prover som samlats in på kring 80 platser runt om i länet sedan 2001.

Det är länsstyrelsen som gjort utvärderingen som ska användas i kontrollarbete framöver.

En gemensam strategi för grundvattenövervakning håller på att tas fram för Norrlandslänen och förväntas vara färdigt i mars 2010.

Det främsta syftet att öka kunskapen om grundvattnet och i tid kunna sätta in eventuella åtgärder där det behövs. Den regionala övervakningen ska även kunna fungera som ett komplement till den nationella grundvattenövervakningen.

Det handlar om att hålla koll på vattnets sammansättning, att det inte är för surt till exempel, eller att det inte innehåller tungmetaller, radon eller annat som vi inte vill ha i oss.

Det handlar också om att hålla koll på att det finns grundvatten i tillräcklig mängd; att grundvattenståndet är som det ska vara. Kontroller kommer att göras såväl i särskilda riskområden som i referensområden för jämförelsens skull.

I flera fall kan kommunernas provtagningar komma att behöva utökas med ytterligare parametrar och provtagningar. Och tanken är att det sedan ska gå att jobba fram ett ett regionalt miljöövervakningsprogram för Västernorrlands län.

Stig Edfast
stig.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista