Länsstyrelsens projektledare Jenny J. Långström anser att myndigheterna har en hel del kvar när det gäller sitt arbete mot prostitution. Foto: Christer Suneson
Västernorrland

Många unga kan tänka sig att sälja sex

Många unga tycker det är ok att sälja sexuella tjänster. Det visar en undersökning som Länstyrelsen i Västernorrland och Jämtland gjort. Av de över 500 tillfrågade kunde mer än hälften tänka sig att sälja sex.


Av de 518 tillfrågade niondeklassarna i Västernorrland och Jämtland svarade mer än var tionde, 13 procent, att de fått förslag om att utföra sexuella tjänster mot betalning. Fem flickor och fyra pojkar uppgav också att de på något sett sålt sex.

– Det är fruktansvärda siffror att det är sådan positiv attityd till det, säger Jenny Långström utredare på Länsstyrelsen

Men betalningen som erbjuds är inte alltid pengar utan kan ofta också vara pengar, alkohol eller droger.

Och de flesta kontakterna om sexuella kontakter sker via internet.

– Framförallt via MSN eller olika chatforum

Länsstyrelsens projektledare Jenny Långström anser att myndigheterna i Västernorrland och Jämtland har en hel del kvar när det gäller sitt arbete mot prostitution och skulle gärna se bättre samarbete mellan de som jobbar med frågorna.

– Att diskutera frågorna, att vidga prostitutionbegreppet att det inte alltid behöver handla om gatuprostitution eller ersättning med pengar, säger Jenny Långström utredare på Länsstyrelsen.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista