1 av 2
Sigbjörn Olofsson framställs som nazist på en bild som spridits på sjukhuset. Han tycker att det är ett utryck av sjuka människor. Foto: Mikael Andersson
2 av 2
Några av de bilder som framställer sjukhusdirektören som nazist, och som spridits på sjukhuset. Foto: Mikael Andersson
Västernorrland

Hatkampanj mot sjukhusdirektören polisanmäls

Uppdaterad kl 14.17
Sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson framställs som nazist på en bild som spridits på Länssjukhuset i Sundsvall i helgen.

Bilden blir nu föremål för en polisutredning, både polisen och landstinget tänker anmäla bilden, eftersom det kan vara fråga om förtal, vilket är brottsligt.

– Man får ju räkna med att det finns sjuka människor som uppträder på ett sjukhus, och det här är ett utslag av sjuka människors, eller en sjuk persons gärning, säger Sigbjörn Olofsson.

Det var i helgen som en medarbetare på Sveriges Radio Västernorrland upptäckte ett stort antal bilder som spridits på anslagstavlor och på bord runt om i sjukhusets entréplan.

Bilden föreställer Sigbjörn Olofsson, men namnet är stavat Siegbjörn, som i den nazityska hälsningen "Sieg Heil". Sjukhusdirektören har också försetts med en officershatt, med texten "Mantec" och "Achtung".

– För mig är det tydligt, har den där bilden spridits till tredje man är det förtal, det säger Hans Björner, informatör vid polisen Västernorrland.

– Bilden vill ju påvisa nazistsympatier hos personen i fråga vilket är att anse som missaktning, säger han.

SACO-fackets ordförande i Västernorrland, Elisabeth Haraldsson, blir bestört när hon får se bilden på Sigbjörn Olofsson som nazist.

– Den är ytterst olämplig och det är inget som Saco ställer sig bakom på något sätt, säger hon.

– Man kan ha vilken uppfattning man vill om Sigbjörns ledarstil, och Sigbjörn är som han är, men är det så att man inte tycker han är lämplig som chef då får man föra den i andra forum som är mer formella, men det finns inte nått utrymme för såna här aktiviteter, säger hon.

Under måndagsmorgonen gick Mona Andersson, informatör på sjukhuset, runt och letade efter flera exemplar på bilden. Hon hittade fyra stycken på entréplanet, utlagda på bord i anslutning till klinikmottagningarna. Det har även tidigare funnits en hel del kritik mot Sigbjörn Olofsson och landstingsledningen uppsatta på anslagstavlorna, men det har mest varit utdrag ut olika tidningar, berättar hon.

Sigbjörn Olofsson tror inte att det är fråga om en kampanj mot honom. Han menar att bilden är ett utryck från en sjuk människa, och lägger en del av ansvaret på medierna och det sätt som han framställts på.

– Jag tror att det har blivit en upphaussad stämning, bland annat genom medias försorg. Inte för att jag vill skuldbelägga media, men det var som en annan journalist sa, det här är det största mediadrevet som ni hittat på i Sundsvall. Och det är klart, det triggar ju en del personer med den sjuka läggningen som det här är ett utryck för.

Men är det nånting med dig som väcker sådana här känslor?

– Nej det tror jag inte alls. Det handlar dels om den projicering som bland annat ni (media) hjälper till med, och ni har ett ansvar där. Men det är inte hela förklaringen, utan man tycker så illa om att det sker en kostnadsreducering. Det finns säkert dem som tror att det här sjukhuset ska klara sig undan kostnadsreduceringar, som ett unikum i svensk sjukvård. Och då kan det få sådana här uttryck, säger Sigbjörn Olofsson.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".