1 av 2
Arbetsgruppen som jobbat inför Earth Hour samlade på Vårdkasens topp. Foto:Ulla Öhman
2 av 2
Härnösand

Vad händer efter Earth Hour?

På lördagkväll är det stor manifestation för klimatet. Runt om i Sverige och världen släcker man lampor och belysningar under Earth Hour. Men det viktiga är vad som händer sedan, menar man i Härnösand.

Earth Hour är en världsövergripande aktion för klimatet.

Under en timme, 20.30-21.30, på lördagkväll ska man släcka så många lampor som möjligt i Sverige och i världen.

Många medverkar
Kommuner, företag, organisationer, skolor och privatpersoner är med och många har anmält sitt deltagande på Världsnaturfondens hemsida. Härnösands kommun är en av dem:

– Men egentligen sparar vi ingen energi att tala om och kanske kostar det t o m lite mer än vanligt eftersom vi måste ha personal ute på kvällen för att släcka. Men det är en viktig symbolhandling och det var självklart för oss att vara med, säger Torsten Pettersson som är chef för Samhällsförvaltningen på Härnösands kommun.

Viktigt vad som händer efter Earth Hour
I Härnösand har en arbetsgrupp jobbat inför Earth Hour. Men man har också diskuterat fortsättningen:

– Earth Hour är bara en symbol. Sedan är det viktigt hur vi väljer att fortsätta arbetet för miljö och klimat, säger Eric Liljeström från Kungsledens fastighets AB som äger nästan alla skolor, förskolor, äldreboenden och andra publika fastigheter där kommunen bedriver sin verksamhet.

Rätt värme spar mer än släckta lampor
För Kungsleden och för Härnösandshus som är de stora fastighetsägarna i kommunen handlar det inte bara om att få hyresgästerna att släcka lampor när man lämnar en lokal, utan också att försöka upptäcka energiläckor i fastigheterna och att man har rätt värme, dvs rätt inneklimat.

– Vi är med i något som kallas Skåneinitiativet, säger Göran Albertsson, VD på Härnösandshus. Där har vi en gemensamt mål att fram till  2015 ha minskat energiförbrukningen  med 20 procent.

Under Earth Hour händer följade i Härnösand:
Härnösandshus; släcker all utomhusbelysning och stolpbelysning samt garagebelysning vid sina bostadsområden. däremot inte i trapphus eftersom det kan vara riskabelt för  hyresgästerna. Hoppas att även hyresgästerna släcker inomhus.

HEMAB: släcker runt sina anläggningar, släcker belysningen på vindkraftverket på Vårdkasen, släcker en del gatlysen, men inte alla.

Kungsleden: släcker ner merparten av ytterbelysning och inne i fastigheter där verksamhet inte är igång på lördagkväll, t ex skolor och idrottshallar men även Spiranhuset.

Samhällsförvaltningen:släcker lysen på Högslätten, idrottshallar, elljusspår, gymnastikhallar mm. Släcker förmodligen en del gatlysen, men inte i centrala delarna. Det förs diskussion med polis och räddningstjänst om var man ev kan släcka. 

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".