Tanken är att hjärtstartare ska finnas på platser där det rör sig mycket folk, i till exempel idrottslokaler och köpcentrum.
Västernorrland

Hjärtstartare inte prioriterat hos länets sportanläggningar

Det saknas hjärtstartare vid två tredjedelar av länets sporthallar. Detta trots att det är välkänt att risken för hjärtstillestånd ökar vid ansträngning.

– Jag tycker inte att det ska behöva hända någonting för att man ska skaffa en hjärtstartare. Det är en form av försäkring, säger Britt-Inger Wiklund, ordförande i patientföreningen Hjärter Dam.

En hjärtstartare, eller defibrillator, är en anordning som ger elstötar för att få hjärtat att starta hos någon drabbats av hjärtstillestånd. Om det inte är möjligt att defibrillera på plats så får man vänta på ambulans eller ankomst till sjukhus, men efter bara fem minuter minskar chanserna att överleva dramatiskt.

Vid Eon arena i Timrå finns det hjärtstartare på plats vid större evenemang men inte vid de andra tider då lokalen används, exempelvis vid ungdomsträningen.

– Vi har inte ens funderat på om man egentligen behöver ha det. Men om sjukvårdspersonal skulle rekommendera det så kan vi nog överväga att skaffa en, säger arenaansvarig Henrik Hansson.

Bonnie Halling

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".