Härnösand

Smultronstugan släcker lamporna

Det finns ingen som är för liten för att man ska kunna arbeta med frågor kring hållbar utveckling, källsortering och kretslopp. Det tycker man på Smultronstugans förskola i Häggdånger söder om Härnösand. Och eftersom de flesta av barnen redan sover när Earth Hour infaller på lördagkväll så har man en egen lampsläckningsceremoni på torsdag.

På torsdagmorgon släcks lamporna på Smultronstugans förskola i Häggdånger.

Har ett eget Eart Hour
Barnen har under flera veckor lärt sig om miljö och energi och om Earth Hour på lördag då man runt om i Sverige och världen släcker lampor i en manifestation för klimatet.

Men eftersom barnen är så små att de flesta har hunit somna när Eart hour börjar kl 20.30 på lördagskvällen så har man istället sin egen lampsläckningsceremoni nu på morgonen. Fyraåriga Elin kommer att vara med:

– Jag ska vara med om jag inte får feber. Det blir nog jättemörkt.

Gillar inte mörker
– När vi åker bort, då brukar vi släcka alla lampor, säger Arvid som är fyra år. Men jag brukar inte släcka lamporna när jag går ut från ett rum.

– Jag gillar bara pyttelite när det är mörkt, säger han.

Matar drakarna med papp och plast
Tillsammans med treåringarna Stella och Lola och tvååriga Nils berättar de för Radio Västernorrlands reporter om arbetet kring hållbar utveckling.

Förskolan har sin egen maskkompost och Elin vet att man aldrig ska blanda plast och papper i soporna. Sopkärlen är byggda som drakar så när soporna ska återvinnas så handlar det egentligen om att mata drakarna.

Bensin och äpplen ger energi
Och när det gäller energi vet barnen det mesta. Solen ger energi, äpplen och gurka ger energi åt kroppen medan bilar behöver bensin.

– Och batterier! ropar Lola, tre år.

Grön flagg
– Vi jobbar dagligen med sånt som handlar om hållbar utveckling, säger Kicki Berg som jobbar på Smultronstugan.

– Vi är även inne på att söka "Grön flagg", det kan man göra om en förskola jobbar med miljö dagligen. Och det går jättebra att jobba, även med de minsta barnen, säger Kicki Berg.

Upptäcker svaren själva
Ingen är för liten att jobba med frågor kring hållbar utveckling, tycker Kicki Berg.

– Barnen lär sig på sina egna villkor. De får upptäcka allting själva, vi skapar bara ett intresse och en nyfikenhet, säger hon.

Har redan en ficklampa
Nu väntar barnen med spänning på lampsläckningen på torsdagmorgon.

En gång blev det strömavbrott, berättar barnen. Ja, det blev faktiskt strömavbrott två gånger samma dag!

– Och sen sover man när man släcker lampor, säger Lola.

– Men man kan tända ett ljus, säger Stella.

– Och tända ficklampor. Men min pappa har redan en ficklampa, säger Arvid.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se