1 av 3
"Vi kommer att släcka!" Det säger Maja Källström, Hanna Eriksson, Madde Andersson och Hugo Eriksson på Häggdångers skola i Härnösand. Foto: Ulla Öhman
2 av 3
Thomas di Leva ger konsert i Örnsköldsvik under lördagskvällen. Foto:Ulla Öhman
3 av 3
På förskolan i Häggdånger pratar även de minsta barnen om sådant som hållbar utveckling och källsortering. De hade egen lampsläckningsceremoni i torsdags eftersom de hinner lägga sig innan "riktiga" Earth hour infaller på lördagskvällen 20.30. Här är det Arvid, 4 år som tränar på att släcka lamporna. Foto: Ulla Öhman
Västernorrland

Elever släcker på Earth Hour

Västernorrland är med och släcker när Earth Hour infaller mellan klockan halvnio och halvtio på lördagkvällen. Av kommunerna har alla utom Ånge anmält sig till den stora klimatmanifestationen.

Tidigare publiceringar i samma ämne:

På lördagkväll 20.30-21.30 infaller den stora klimatmanifestationen Earth Hour då man släcker lampor runt om i Sverige och världen.

Omkring en miljard människor beräknas delta på något sätt enligt Världsnaturfonden som arrangerar Earth Hour.

Förra året
Under Earth Hour förra året deltog 88 länder och mer än 4 000 städer världen över.

I Sverige deltog 64 procent av befolkningen mellan 15-64 år, enligt en Sifoundersökning.

Över hälften av Sveriges kommuner deltog tillsammans med 1 500 företag, 172 församlingar och mer än 400 organisationer. I år beräknas Earth Hour växa ännu mer.

I länet
I Västernorrland har alla kommuner utom Ånge anmält att man deltar i år. I vissa kommuner gör man stora satsningar och släcker t ex ner all gatubelysning, medan andra släcker mera symboliskt genom att välja ut några byggnader.

Bland skolorna som anmält deltagande i Earth Hour finns Häggdångers byskola söder om Härnösand, Ankarsviks skola i Sundsvall och Kiörningskolan i Härnösand.

Onödigt använda el hela tiden
På Häggdångers skola har man arbetat mycket med frågor kring miljö och klimat, hållbar utveckling och hur man själv kan påverka.

– Vi har pratat om vindkraft och sol, säger Hugo Eriksson som går i klass fem och tror att det i framtiden inte kommer att gå att slösa på el som idag.

Han har flera tips på hur även barn kan tänka på att spara på elen.

– Om man t ex har två tv-apparater hemma så är det onödigt att ha båda på om man ändå tittar på samma program. Och man behöver inte bara spela dataspel, man kan spela vanliga spel också.

Här är några exempel på hur kommunerna i Västernorrland deltar:

Sollefteå slås gatubelysningen av i samtliga tätorter.

Örnsköldsvik släcks delar av centrala stan och det tänds eldar och marschaller på torget där Thomas di Leva ger konsert.

Sundsvall släcker man ner tre symboliskt viktiga byggnader; kulturmagasinet, kommunhuset och utsiktstornet på norra berget. Av säkerhetsskäl vill man inte släcka ner gatubelysningen. Däremot uppmanar man kommunmedborgarna att släcka lampor hemma.

Härnösand är bostadsföretagen med och släcker utebelysningar. Även en del gatubelysningar kan komma att släckas, liksom högslätten, elljusspåren och belysningen på vindkraftverket på Vårdkasen.

I Kramfors uppmanar man alla privatpersoner att släcka lampor och kommunen släcker ner gatubelysningen i området Ringvägen + Riksväg 90.

I Timrå länkar man bara vidare från hemsidan till Eart Hours hemsida och uppmanar med det sina kommunmedborgare att vara med och släcka lampor.

I Ånge har man inte anmält sig till manifestationen.
– Vi har inte så många fastigheter där det lyser på kvällarna. Att slå av gatubelysningen är väldigt krångligt, det är inte bara en knapp utan flera olika ställen, så därför avstår vi den här gången, säger informationsansvarige på Ånge kommun. Men hon uppmanar ändå kommunmedborgarna att vara med i kampanjen och släcka lampor hemma.

Mera släckt
Även Landstinget släcker, men riktigt var och hur mycket blir upp till de ansvariga på varje ställe att besluta över. Kanske släcks parkeringen vid kansliet i Härnösand ner helt och hållet.

Länsstyrelsen släcker i samtliga sina byggnader och landshövdingen släcker i residenset.

Även många privatpersoner, politiska partier och andra organisationer har anmält att de deltar i Earth Hour och släcker under en timme på lördagkväll.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista