Örnsköldsvik

Kommunen säger nej till utsatt brottsoffer

Ifjol blev en 14-årig flicka våldtagen på en toalett i en skola utanför Örnsköldsvik. En 15-årig pojke dömdes för brottet och dömdes också senare för en annan våldtäkt. För att komma bort från fortsatta trakasserier vill flickan fortsätta sin skolgång i en annan kommun. Men Örnsköldsviks kommun vägrar betala för det.

Den 14 åriga flickan har utsatts för en omfattande mobbning i Örnsköldsvik enligt familjen och tvingades flytta till södra Sverige för att avsluta grundskolan.

Till hösten börjar flickan gymnasiet men Örnsköldsviks kommun vägrar att betala för en fortsatt internatskolgång på annan ort. Så nu kan flickas tvingas att återigen gå på samma skola som den våldtäktsdömde pojken!

– Vår flicka mår efter omständighterna rätt bra nu, säger mamman till SR Västernorrland. Hon trivs med skolan och vår förhoppning är att hon ska kunna fortsätta där på gymnasiet.

Kommunen sagt nej
Örnsköldsviks kommun har sagt nej till familjens nya begäran. Det handlar om en kostnad på mellan 150.000-250.000 kronor. Ärendet har överklagats till förvaltningsrätten.

– Vi vill inte riva upp såren igen och låta vår flicka kanske utsättas för mobbning igen, säger mamman vidare.

Har ni ekonomi själva för att bekosta internatkostnaden?

– Nej, inte alls. Ja, om vi säljer vårt hus och skaffar lägenhet kanske, avslutar mamman.

Fallet kring våldtäkten på skolan tas upp i SVT:s program Uppdrag granskning ikväll 20.00