Gösta Lindström har hand om sommarjobben i Örnsköldsvik. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Skillnader när unga söker sommarjobb

Det är stora skillnader mellan länets kommuner när det gäller att erbjuda ungdomar sommarjobb. Vissa kommuner storsatsar medan andra skär ner på sommarjobben.

Samuel Gelfgren går första året på gymnasiet i Örnsköldsvik och funderar på att söka sommarjobb.

– Jag vill i så fall jobba på fritids eller med parkarbete, säger han.  

Om Samuel söker sommarjobb kommer han också bli erbjuden ett jobb, men han kan inte bli garanterad de jobb han helst vill ha.

– Alla som söker och gått ut första året får ett erbjudande. Men det gäller kanske inte förstahandsvalet, säger Gösta Lindström jobbar med personalfrågor.

Men så ser det inte ut i alla kommuner, utan hur stor chansen är att få jobb i sommar beror på var man bor. Härnösand erbjuder bara hälften så många jobb i år jämfört med i fjol. I fjol fanns det 255 jobb att söka. I år finns det bara 173 stycken. Kommunen räknar med att få säga nej till ungefär 100 ungdomar.

Samtidigt satsar andra kommuner extra på sommarjobben. I höstas fick kommunerna tillfälligt ökade statsbidrag för att mildra effekterna av lågkonjunkturen.

Av dessa pengar använder Sundsvall fem miljoner till sommarjobb, vilket innebär att det kommer att finnas 450 fler sommarjobb att söka i år. I Timrå ökar man antalet feriejobb med 155 platser.

De jobb som finns att söka är bland annat inom äldreomsorgen, parker och vaktmästeri. Enligt Gösta Lindström vinner både kommunen och ungdomarna på sommarjobben.

– Det är en möjlighet för ungdomarna att få ett första insteg. Kommunen är också en stor arbetsgivare och många kommer även i framtiden ha en anställning hos kommunen, säger han.

Örnsköldsvik försöker locka ungdomarna till att jobba inom vården genom att ge de som går omvårdnadsprogrammet förtur till de jobben och de tjänar också två kronor mer i timmen. Även de som går ur nian och har sökt omvårdnad har möjlighet att jobba inom vården.

– Det är bra. Vi lär oss mycket och att få pengar är ju också bra, säger Sofi Wallin, som ska jobba inom vården i sommar.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista