Erik Hedlund är chef för avdelningen samhällsskydd på Räddningstjänsten i Sundsvall. Foto: Fredrica Modin
Sundsvall

Kritik mot kommunal brandsäkerhet

Det råder delade meningar om brandsäkerheten inom Sundsvalls kommun. Räddningstjänsten ställer sig emot kommunens argument över vad som är säkert. Öppna förskolan i Skönsberg är en verksamhet man har olika åsikter om.

Öppna förskolan i Skönsberg är bara ett exempel på en kommunal verksamhet som enligt Räddningstjänsten skulle kunna bli säkrare ur brandhänseende. En av aspekterna är hur många människor som får vistas i lokalen.

– 60 personer är inga problem alls och det finns inte någon övre gräns eftersom att det är välordnat ur brandhänseende, säger Karin Moberg, verksamhetsansvarig för Öppna förskolan i Skönsberg.

Men Erik Hedlund som är chef för avdelningen samhällsskydd på Räddningstjänsten i Sundsvall håller inte med.

– Det finns alltid en begränsning på hur många som får vistas i en lokal, säger han.

Det är även skillnader på hur man arbetar med brandsäkerhetsarbetet i de lokaler som kommunen äger och de lokaler som hyrs. Öppna förskolan i Skönsberg är ett exempel på en komunal verksamhet som bedrivs i en lokal som kommunen inte äger. I flera fall innebär det att man inte arbetar med systematiskt brandskydds arbete i lokalen. I stället arbetar man utifrån ett äldre sätt.

Enligt tillförordnade säkerhetschefen Håkan Berglund från Sundsvalls kommun innebär det att bandskyddskontrollerna inte är lika systematiska.

– Det är det lite luddigt vad man ska kontrollera, säger han.

En annan skillnad är att dokumentationen av brandskyddskontrollerna inte är lika omfattande.

Men enligt Håkan Berglund blir dessa lokaler inte osäkrare än de kommunen själva äger. Men hos Räddningtjänsten ser man annorlunda på saken, systematiskt brandskydds arbete är säkrare.

– Det blir lite osäkrare i lokalen om man inte har ett systematiskt brandskydds arbete, säger Glenn Johansson från Räddningstjänsten i Sundsvall.

Fredrica Modin
fredrica.modin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista