Christopher Scheutz går andra året på Industridesignprogrammet på Mittuniversitetet. Han vill designa entréer så att de är tillgängliga för alla utan skymfa arkitekturen. Foto: Bonnie Halling
Västernorrland

Design hjälper funktionshindrade

Nu sätter projektet "Design för alla" igång. Det är andraårseleverna på Industridesignprogrammet på Mittuniversitetet ska se över Västernorrlands offentliga miljöer för att föreslå hur man kan öka tillgängligheten för de med funktionshinder.

Projektet är ett samarbete mellan landstinget, Design i Västernorrland och Industridesignprogrammet på Mittuniversitetet. De har tagit emot förslag på problemområden för studenterna att sätta tänderna i.

– Det vi fått in rör allt från upplevelsenäringen till sjukhusen så det är en stor bredd i projektet, säger Mikael Marklund., programansvarig för Industridesignprogrammet på Mittuniversitetet.

För tio år sedan fastställde regeringen att det offentliga rummet skulle vara tillgängligt för alla år 2010. Det betyder att även de med hörselskada, synskada eller någon annan funktionsnedsättning ska kunna röra sig fritt i samhället, något som enligt Mikael Marklund inte är fallet idag.

– Det har hänt alldeles för lite. Det är här är ett sätt för oss att visa att med hjälp av design så kan vi göra skillnad, säger Mikael Marklund.

Christopher Scheutz är en av studenterna som ska delta i projektet. Han ser fram emot att få använda sina studiekunskaper för att se hur man kan alternera, och förbättra, de lösningar som gjordes för flera år sen.

– Det roligaste med det här är ju att man verkligen hjälper människor, säger han.

Bonnie Halling

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista