Terrorattack lyfte Öviksföretag

Svåra kemiska olyckor med stora utsläpp av farliga vätskor har gjort att det lilla Örnsköldsviksföretaget Sedab kommer att mångdubbla sin omsättning de kommande åren. Det stora lyftet för Sedab kom i höstas i samband med terroristattentatet mot World Trade Center i New York.
Stora kemiska olyckor har blivit det stora lyftet för Sedab som levererar kompletta räddningssystem för sanering. Räddningsverket i Karlstad och stora delar av Europa har blivit kunder hos företaget som startade i liten skala 1994. Sedab har bara fem anställda och är i grunden ett utvecklingsföretag. Sedab säljer och utbildar, industriföretag i Örnsköldsvik tillverkar utrustningen. Terroristattentatet i höstas i USA gjorde Sedab världskänt, nu tvingas företaget tacka nej till stora beställningvar på grund av tidsbrist. Ifjol omsatte Sedab 7 miljoner kronor, i år kommer den summan att fördubblas flera gånger om, säger Sedabs VD Johan Carlkvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".