Örnsköldsvik

Skolan där en flicka våldtogs granskas

Skolinspektionen ska under våren granska en skola utanför Örnsköldsvik, där en14-årig flicka blev våldtagen och sedan utsattes för mobbning.

I går visade Uppdrag granskning i SVT ett inslag om flickan som efter att hon anmält att hon blivit våldtagen utsattes för mobbning på både skolan och på Internet.

Skolinspektionen har reagerat på inslaget och gör nu en granskning tidigare än man först planerat.

De skulle egentligen ha gjort en inspektion i höst men nu blir det redan i vår.

- Vi känner oro för att det inte fungerar som det ska på skolan, därför vill vi tidigarelägga det här för att peka på felaktigheter om det finns kvar,  säger Anette Nybom, som jobbar på Skolinspektionen.

Den 14-åriga flickan orkade inte gå kvar på skolan utan flyttade till södra Sverige. Men mobbningen fortsatte, fast på internet. Men skolan vill inte ta på sig allt ansvar för det som hände.

- Det är svårt att säga hur långt vårt ansvar räcker. Det vi ska göra är att lära eleverna att vara källkritiska, se vad de skriver under på och vilka grupper de går med i, säger Anders Fager, skolområdeschef.

Och grupper skapades på internet mot den 14-åriga flickan. Å när en grupp polisanmäldes och stängdes ner, då startades en ny.

- Vi gjorde ingenting, för det fanns andra som gick in och anmälde. Det var nog fel. Vi skulle inte ha litat på att andra gjorde det, Anders Fager.

Och justitieministern Beatrice Ask ser också att internet kan vara ett problem i den här typen av fall, men hon menar att skolan borde ha tagit ett större ansvar:.

- Skolan skulle ha tagit tag i det engagemang och den ilska som fanns. Här fanns det löpa fritt och då blir det illa, säger Beatrice Ask.

Ärendet utreds nu också hos Diskrimineringsombudsmannen.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".