1 av 2
Rut Olofsson, naturguide Sundsvalls Kommun, lär invandrare om allemansrätt och hur man ska ta hand om miljön. Foto Gina Dirawi
2 av 2
Mohammed Mohammed har prövat på skidåkning, men det gick inte så bra. Besöket på Blåberget är intressant. Foto: Mikael Andersson
Sundsvall

Nära natur för invandrare

Det är namnet på ett projekt i Sundsvalls kommun som ska hjälpa invandrare att lära sig om och upptäcka naturen i Sverige.
– En del av projektplanen är att vi ska visa hur vi jobbar med miljön här i Sverige och hur vi tar hand om sopor och hanteringen av det, säger Rut Olofsson, naturguide på Sundsvalls kommun

– Många blir förvånade över hur mycket som slängs, och undrar om man kan köpa saker här och ta med sig hem, nu på en gång, säger Rut Olofsson, som berättar att förutom studiebesöket på avfallsanläggningen, så görs flera utflykter under våren, med olika aktiviteter som till exempel spark- och skidåkning.

Projektet riktar sig mot både asylsökande och invandrare med upphållstillstånd och pengarna kommer från Sundsvalls kommun och Naturvårdsverket.

Ett hundratal personer har deltagit i utflykterna, som har varit runt omkring dom bostadsområden i Sundsvall där det bor många invandrare, som Nacksta, Bredsand och Skönsberg. Tanken är att man ska få lära känna sin närmiljö, och få upp ögonen för att det är lätta att komma ut i skogen.En av dom som varit med är Mohammed Mohammed från Sudan.

– Vi har fiskat, åkt skidor, många olika saker.

Gick det bra att åka skidor?

– Det var första gången i mitt liv, jag försökt i fem minuter sen ramlade jag. Men det var mycket trevligt.

Vad har du lärt dig då om den svenska skogen?

– Vi har lärt oss om hur man ska respektera den svenska skogen, vad man får och kan plocka eller inte plocka, om bär och svamp, vad är giftigt och inte giftigt. Det har varit bra att få mer kunskap om det.

Projektet pågår fram till april, och det är inte planerat för någon fortsättning. Trist tycker Rut Olofsson, som gärna hade velat fortsätta. Hon tycker att utflykterna och lektionerna om vad man får och inte får göra i naturen, och hur man ska ta hand som sopor, fyller ett viktigt syfte.

– Det stora syftet är ju att det ska vara lätta att komma in i samhället om du har grundkunskap om hur vi gör här i Sverige, vilka regler vi har och vilka skyldigheter och rättigheter vi har.

Som allemansrätt och så?

– Ja det är jätteviktigt, för det är ju en stor del av vår kultur här i Sverige.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".