Bjästaskolans rektor och en lärare har JO-anmälts. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Rektorn JO-anmäls och kommunen granskas

Rektorn och den lärare som är ansvarig för mobbningsfrågor vid Bjästaskolan i Örnsköldsviks kommun JO-anmäls efter avslöjandet av att en 14-årig flicka mobbats efter att ha blivit utsatt för en våldtäkt.

Anmälaren, en privatperson i Gävle, skriver i sin anmälan till Justitieombudsmannen (JO) att rektorn och läraren uppenbarligen brutit mot skollagen. Han hänvisar till de uppgifter som i tisdags kom fram i SVT:s program Uppdrag granskning om mobbningen.

BO agerar
Våldtäkten och mobbningen mot den fjortonåriga flickan i Bjästa får nu barnombudsmannen (BO) och barn- och elevombudet vid Skolinspektionen att agera.
– Vi bestämde oss i går för att inom kort bjuda in ett antal kommuner kort för att diskutera hur man kan få planerna mot mobbning och kränkande behandling att verkligen fungera. Vi vill att det ska säkerställas att det finns fungerande planer, säger Fredrik Malmberg (BO) till TT.

En granskning som gjorts av Skolinspektionen visar att nio av tio skolor i landet brister i arbetet mot kränkande behandling.

Örnsköldsvik granskas
Vilka kommuner som ska bjudas in är inte bestämt, men Örnsköldsviks kommun blir en av dem.
– Ja, det har vi tänkt, men inte i syfte att ta i örat, utan syftet är att tänka framåt, vad är det som krävs på kommunal nivå för att få de här planerna att fungera så att man kan ta krafttag så att barn känner sig trygga i skolan, säger Fredrik Malmberg.

Han reagerade starkt på uppgifterna om hur den fjortonåriga flickan i Bjästa behandlats.
– Ingen kan låta bli att uppröras över hur vuxenvärlden svek den här flickan som utsatts för ett allvarligt brott i en miljö där man som barn måste få känna sig helt trygg. Och det är förfärande att få ta del av den nätmobbning som sedan förföljde henne, säger Fredrik Malmberg.

Stor okunskap hos vuxna
BO får många vittnesmål om kränkningar i skolmiljön och bristen på agerande från vuxna.
– Det finns också en stor okunskap hos vuxna om vad som sker på nätet. Jag tror att det skulle bli mycket bättre om vuxna tog sig tid till att lyssna på barnen, säger Fredrik Malmberg.
– Har du en fungerande likabehandlingsplan, det är ju det man ska ha mot mobbning och kränkande behandling, och involverar barnen och eleverna i det, som man ska göra, då kan jag garantera att de vuxna snabbt kommer att få bättre koll på vad som händer, också på nätet. Det finns inga barn som är okunniga om nätmobbningen, säger han.
– Barn som har tillit till vuxna kommer att berätta om det som händer på nätet också.

Facebook grupp till stöd för flickan

En del av mobbningen mot den våldtagna flickan var en grupp på det sociala mediet Facebook, där den våldtäktsdömde pojken fick stöd. Gruppen hade omkring 4000 medlemmar och är nu borttagen. Efter Uppdrag Gransknings reportage har en grupp bildats till stöd för den våldtagna flickan. Den gruppen hade på fredagsförmiddagen drygt 80.000 medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".