Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Få vill läsa vidare

Studieintresset har minskat hos gymnasieeleverna i Västernorrland och i Jämtland. Knappt hälften av eleverna vill läsa vidare på högskola. Tobias Bergvik är en av de som inte vill fortsätta efter gymnasiet.

Bara 45 procent av sistaårseleverna vid gymnasier i mellersta Norrland vill fortsätta sina studier vid högskola eller universitet.

Det är vanligare att man går yrkesinriktade gymnasier i den här delen av landet jämfört med övriga Sverige, något som kan vara en av anledningarna till det låga studiesuget enligt statistik från statistiska centralbyrån.

Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på Mittuniversitetet, tror att orsaken är att Västernorrland och Jämtland har en stor glesbygd.

– Att dom som har långt till universitet och högskola har en lägre tendens att läsa vidare. Och det kan vara en klokt val, säger Margareta Lindhagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".