Västernorrland

En fjärdedel pensioneras inom 10 år

I Västernorrland väntas hela 24 procent av alla anställda gå i pension inom 10 år.

Det visar siffror från SCB, Statistiska centralbyrån.

Samtidigt som allt fler över 65 år fortsätter jobba väntar stora pensionsavgångar i Sverige de närmaste tio åren.

Men skillnaderna i åldersstruktur och mängden pensionerade är mycket stora mellan länen.

I snitt var ungefär var femte anställd i Sverige 55 år eller äldre 2007, och når alltså den allmänna pensionsåldern på 65 år inom tio år. Men andelen äldre varierar kraftigt mellan länen, från 19 procent av de anställda till som mest 25 procent, visar Statistiska centralbyrån (SCB) i en studie.

Lägst andel äldre har Stockholms län, medan Dalarnas län har högst. Västernorrland tillhör alltså ett av del län som har bland de största pensionsavgångarna att vänta.

Skillnader syns även tydligt mellan yrkesgrupper. Flest pensionerade kan väntas i yrken med krav på eftergymnasial utbildning. Där varierar andelen äldre i länen från 21 till 29 procent av de anställda. I gruppen med yrken som kräver gymnasial utbildning varierar andelen med 18-23 procent.

Många lärare
Störst pensionsavgångar kan väntas bland lärare, anställda med eftergymnasial utbildning i hälso- och sjukvården samt bland andra administratörer i offentlig sektor. Där ligger andelen äldre bland de anställda på 26-27 procent.

SCB kan också påvisa att det är yngre som oftare finns i datorrelaterade yrken. I gruppen som arbetar med teknik och datavetenskap är de stundande pensionsavgångarna inom tio år mycket lägre, 19 procent av de anställda.

Fler jobbar på
I Stockholms län är andelen med arbeten som kräver högre utbildning störst, 45 procent av alla anställda. I flera län ligger andelen kring 30 procent.

Samtidigt kan den skattefinansierade verksamheten räddas av att fler fortsätter arbeta efter 65-årsdagen. Statens Pensionsverk visade nyligen att åtta av tio som fyllt 65 år i fjol ändå jobbade, och i fjol visade SCB att andelen 65-74-åringar som ändå jobbade ökat från nio till tolv procent 2004-2008.

Tomas Bengtsson/TT

Andel som är 55 år eller äldre

Stockholms län 19 %
Västra Götalands län 21 %
Skåne län 22 %
Uppsala län 22 %
Västerbottens län 22 %
Norrbottens län 22 %
Östergötlands län 22 %
Jönköpings län 22 %
Kronobergs län 22 %
Hallands län 22 %
Västmanlands län 23 %
Jämtlands län 23 %
Örebro län 23 %
Blekinge län 23 %
Kalmar län 24 %
Gotlands län 24 %
Södermanlands län 24 %
Värmlands län 24 %
Gävleborgs län 24 %
Västernorrlands län 24 %
Dalarnas län 25 %

Källa:#link=191690#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".